3/1/12

Ο Μοναχικός Λύκος που γράφει Ιστορία...

Τελικά το «επικό ταξίδι» του Λύκου OR-7 προς την Ελευθερία αλλάζει την ιστορία της Άγριας Ζωής στην Αμερική. Για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια ένας λύκος έκανε την εμφάνισή του στην Καλιφόρνια.
Ο αρσενικός λύκος, ηλικίας δυόμισι ετών και γνωστός ως  OR-7, διέσχισε πάνω από 800 μίλια με αφετηρία το Όρεγκον και τελικά παραμονές της Πρωτοχρονιάς πέρασε τα σύνορα της Καλιφόρνιας και εισήλθε στην κομητεία Siskiyou.
«Η συγκίνηση από το ουρλιαχτό ενός λύκου που επέστρεψε στην Καλιφόρνια μετά από τόσα χρόνια είναι καλός λόγος για γιορτή», δήλωσε ο Noah Greenwald, διευθυντής του τμήματος απειλούμενων ειδών στο αμερικανικό Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας.
«Οι έρευνες δείχνουν ότι οι λύκοι είναι επωφελείς για πολλά άλλα είδη στην άγρια φύση. Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια πρέπει να αισθάνονται περήφανοι και ενθουσιασμένοι που αυτή η μέρα τελικά έφτασε», προσέθεσε ο κ. Greenwald.
Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι λύκοι περιφέρονταν στο μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνια και έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, καθώς βρίσκονταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.
Τα ίχνη του OR-7.

Η σημασία τους για τα υπόλοιπα είδη και τη βιοποικιλότητα γενικότερα είναι πολύ μεγάλη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όταν επανεντάχθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι λύκοι ανάγκασαν τα ελάφια να κινηθούν σε νέες τοποθεσίες, γεγονός που ευνόησε την ανάπτυξη της βλάστησης, τους κάστορες και τα ωδικά πτηνά. Επισημαίνεται επίσης ότι στα Βραχώδη Όρη οι λύκοι διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση του πληθυσμού των κογιότ, ευνοώντας κατ’ επέκταση τις αλεπούδες και άλλα μικρόσωμα ζώα.

Για τους Λύκους της Αμερικής διαβάστε οπωσδήποτε και εδώ: 


Δεν υπάρχουν σχόλια: