1/12/11

Το επικό ταξίδι ενός Λύκου προς την ελευθερία.

Ένας μοναχικός Λύκος έχει διαφύγει τη σύλληψη με επιτυχία για σχεδόν τρεις μήνες, ενώ έχει διασχίσει πάνω από 730 μίλια σε ερήμους, βουνά, αλλά και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βορειοδυτικής Αμερικής.

Ένας νεαρός λύκος από το Όρεγκον έχει γίνει  διασημότητα τόσο στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όσο και στο διαδίκτυο, καθώς  η προσπάθεια αναζήτησης συντρόφου,  τον έχει οδηγήσει σε ένα επικό ταξίδι  εκατοντάδων χιλιομέτρων  και τον έχει φέρει σχεδόν στην  Καλιφόρνια, ενώ η οικογένεια του, την οποία εγκατέλειψε εδώ και τρεις μήνες  κοντά στα σύνορα με το Αϊντάχο, είναι επικηρυγμένη  σε  θάνατο λόγω επιθέσεων σε βοοειδή.

Το Μονοπάτι της Ελευθερίας: Ο λύκος OR-7 έχει διανύσει πάνω από 700 μίλια στην Βορειοδυτική Αμερική  σε αναζήτηση  συντρόφου.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο νεαρός λύκος OR-7 όπως ονομάζεται, ήταν σε μια χιονισμένη χαράδρα της  κομητείας Wallowa στο βορειοανατολικό Όρεγκον, όταν ένας βιολόγος  τον αναισθητοποίησε με ηρεμιστικό  βελάκι από  ελικόπτερο, και του τοποθέτησε ειδικό κολάρο- ραδιοπομπό. Χάρη σε αυτό το κολάρο οι Βιολόγοι  ήταν σε θέση να σχεδιάσουν στον χάρη ολόκληρο το επικό ταξίδι του OR-7   από τις αναμεταδιδόμενες μέσω GPS θέσεις του. Τα στοιχεία δείχνουν πως έχει διανύσει συνολικά μια διαδρομή 730 μιλίων, και σε ευθεία απόσταση σχεδόν 320 μίλια από το σπίτι του. Και κάθε φορά που διασχίζει την συνοριακή γραμμή  μιας κομητείας, ο  OR-7 γίνεται πρώτο θέμα σε εφημερίδες και  δελτία ειδήσεων.
Ο OR-7  ξεκίνησε το ταξίδι του στις 10 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν οι Αρχές του Όρεγκον επικηρύξουν σε  θάνατο  μέλη της αγέλης του - η οποία καλείται Imnaha-  λόγω επιθέσεων σε αγελάδες των γειτονικών ράντσων.  Η εντολή εξόντωσης αφορά  τον  πατέρα του OR-7, που είναι και το αρσενικό Άλφα της αγέλης Imnaha, και έναν  μεγαλύτερο αδερφό του  OR-7, που δεν φέρει κολάρο - ραδιοπομπό. Από την στιγμή που ο OR-7 εγκατέλειψε την αγέλη του, τα χνάρια του ακολούθησαν και άλλα δυο αδέλφια του και  πίσω απέμεινε μόνο η μητέρα τους με ένα μόνο κουτάβι. Έτσι αν οι αρχές  τελικά κατορθώσουν και εκτελέσουν τα επικηρυγμένα μέλη της  αγέλης Imnaha το μέλλον της οικογένειας του  OR-7 πρέπει να  θεωρείται τουλάχιστον αβέβαιο.
Λύκοι από την ομάδα Imnaha στον Εθνικό Δρυμό Wallowa-Whitman  του βορειοανατολικού Όρεγκον. Είναι  καταδικασμένοι σε θάνατο λόγω  των επιθέσεων τους  σε βοοειδή.

Η ομάδα  δράσης για την διατήρηση της Άγριας Ζωής του Όρεγκον έχει ξεκινήσει ένα διαγωνισμό για να δώσει στον OR-7  ένα διαφορετικό όνομα, ελπίζοντας ότι  με αυτόν τον τρόπο θα τον κάνει τόσο διάσημο  ώστε να είναι δύσκολο  κάποιος πλέον να τον πυροβολήσει, είτε αυτός είναι  κυνηγός, είτε  κτηματίας ή ακόμη και η ίδια η ομοσπονδιακή  κυβέρνηση η οποία το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά χαλαρώνει την νομοθεσία της προστασίας των  λύκων κάτω από την πίεση των μεγαλοκτηνοτρόφων. Στα πλαίσια αυτού του διαγωνισμού η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μοναδική όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκόσμια! Μία πρόταση ήρθε από την μακρινή Φινλανδία και μια άλλη από την Νέα Ζηλανδία. Η πρώτη ήρθε από ένα μικρό κορίτσι στο σπίτι της οικογενειακής αγέλης του OR-7 στην κομητεία Wallowa , το  οποίο και  πρότεινε  το όνομα "Whoseafraida".
Ήδη ένας κυνηγός έχει πυροβολήσει εναντίον του όταν ο περιπλανώμενος λύκος διέσχιζε την οροσειρά Cascade αλλά ευτυχώς αστόχησε. Και έτσι από μεγάλη τύχη ο OR-7 έχει καταφέρει να επιβιώσει και να φτάσει στα σύνορα με την Καλιφόρνια. Στην περιοχή αυτή ο τελευταίος λύκος είχε σκοτωθεί από κυνηγούς το 1946.

Ο Russ Morgan, ένας  συντονιστής του προγράμματος  επιτήρησης των λύκων στο  Όρεγκον, τοποθετεί σε  ένα θηλυκό κουτάβι  ένα περιλαίμιο ραδιοπομπό. Πολλοί λύκοι, όπως και ο OR-7 είναι επισημασμένοι με παρόμοιο τρόπο.   πράγμα που  επέτρεψε στους υπαλλήλους να παρακολουθήσουν  τις κινήσεις του OR-7 και να καταγράψουν την πορεία του.

Ο αγελαδοτρόφος-rancher Nathan Jackson  της περιοχής Upper Klamath Lake όπου τώρα βρίσκετε ο OR-7 δεν έχει δει ή ακούσει ποτέ του λύκους,  και ελπίζει ότι ποτέ δεν θα το κάνει.
"Στη χώρα αυτή, οι πρόγονοί μας δουλέψανε πραγματικά σκληρά για να εξοντώσουν τους λύκους πριν από 50 χρόνια περίπου, και υπήρχε λόγος γι' αυτό!", δηλώνει με πραγματικό μίσος για τον νεοφερμένο κάτοικο της περιοχής που ο Jackson έχει το αγρόκτημά του, και συνεχίζει: "Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν έναν άμεσο δεσμό με τον αγροτικό πληθυσμό τείνουν να βλέπουν τους λύκους ως μαγευτικά, όμορφα πλάσματα. Δεν φαίνονται τόσο όμορφα ζώα όταν επιδράμουν  εναντίων  νεαρών μοσχαριών και πουλαριών."
Αντίθετη άποψη έχει η Liz Parrish γειτόνισσα του Jackson, η οποία βρέθηκε λίγες μέρες νωρίτερα να κοιτάει στα μάτια από πολύ μικρή απόσταση τον OR-7: "Ήμουν έκπληκτη -ήταν ένα πανέμορφο ζώο και παρόλο που μου φάνηκε τεράστιο δεν αισθάνθηκα απειλή! Κοιταζόμασταν για χρονικό διάστημα που έμοιαζε μεγάλο, αλλά ήταν μάλλον μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Αυτός μετά γύρισε σχεδόν αδιάφορα και εξαφανίστηκε στα δέντρα. Έμεινα εκεί για λίγο, ελπίζοντας ότι μπορεί να επιστρέψει και πάλι πίσω. Εκείνος δυστυχώς  δεν  έκανε κάτι τέτοιο. "
Σε ολόκληρο το Όρεγκον υπάρχουν μόνον 23 λύκοι, και όλοι βρίσκονται στα ανατολικά στα σύνορα με το Αϊντάχο. Προέρχονται από πληθυσμούς λύκων που η Αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία της Άγριας Ζωής απελευθέρωσε στα Βόρεια Βραχώδη Όρη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 φέρνοντάς τους από τον Καναδά, σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα επανένταξής τους  στην Άγρια Φύση. Πέρυσι μόνο δύο λυκάκια  γεννήθηκαν στο Όρεγκον. Στο Δυτικό Όρεγκον έχει να εμφανιστεί λύκος εδώ και πάνω από 70 χρόνια.  
Αλλά και στο Ανατολικό Όρεγκον, ακόμα και στην περιοχή που γεννήθηκε ο OR-7 στην κομητεία Wallowa οι αντιδράσεις για την επαναποίκηση  της περιοχής από τους Λύκους δεν είναι λίγες. 
Οι κτηνοτρόφοι μισούν τους λύκους! Και αν κάποιος λύκος αποδεδειγμένα επιτεθεί στα κοπάδια τους υπάρχει η νομοθετική δυνατότητα να απαιτήσουν από το Κράτος την θανάτωσή του! Ακόμη και οι κυνηγοί της περιοχής με την δικαιολογία ότι έχουν μειωθεί τα ελάφια και οι άλκες απαιτούν να θανατωθούν οι λύκοι! 
Με αφορμή δε την δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα του OR-7 και τον διαγωνισμό που γίνεται για το νέο όνομά του, ο Duane Dungannon εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κυνηγών του Όρεγκον δηλώνει"Νομίζω ότι οι κτηνοτρόφοι της κομητείας Wallowa, αλλά και από άλλες περιοχές οι οποίοι είδαν τα ζώα τους να κατασπαράσσονται από λύκους πρέπει να κληθούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι κυνηγοί που δυσκολεύονται να βρούν πλέον ελάφι ή άλκη!"
Ο OR-7  διέσχισε τα όρη Cascade του Όρεγκον  στο ταξίδι του. Σε ένα σημείο, ένας κυνηγός πυροβόλησε εναντίον του, αλλά ευτυχώς αστόχησε και έτσι από καθαρή τύχη ο μοναχικός λύκος μπόρεσε να συνεχίσει την πορεία του!

"Το ταξίδι του  OR-7 δεν είναι ασυνήθιστο", σχολιάζει ο Ed Bangs, πρώην υπεύθυνος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Άγριας Ζωής και συντονιστής του προγράμματος παρατήρησης των Λύκων στα Βόρεια Βραχώδη Όρη. "Μια λύκαινα από τη Μοντάνα κατευθύνθηκε προς τα νότια μέσω του Ουαϊόμινγκ, διέσχισε ολόκληρο το νοτιοανατολικό Αϊντάχο, έφτασε στην Γιούτα, διέσχισε όλο το βόρειο Κολοράντο, και ξαναγύρισε βόρεια και πάλι στο Ουαϊόμινγκ, όπου έπεσε θύμα της ανθρώπινης κτηνωδίας. Δηλητηριάστηκε και πέθανε από δολώματα κυνηγών! Εάν συνδέσετε όλες τις τελείες αυτού του ταξιδιού, θα δείτε με έκπληξη πως η λύκαινα αυτή  διάσχισε  κάτι παραπάνω από 3.000 μίλια", δήλωσε ο Bangs. "Οι λύκοι είναι εκπληκτικοί ταξιδιώτες!"
"Και πολύ υπομονετικά ζώα!" συμπληρώνει ο  Bangs. "Ένας αρσενικός λύκος περιτριγύριζε μόνος του επί  τέσσερα χρόνια στο Αϊντάχο, ουρλιάζοντας κάθε βράδυ και αφήνοντας τα βιολογικά του σημάδια καθημερινά, σε μια προσπάθεια να βρει σύντροφο, πριν τελικά συναντήσει μια ώριμη θηλυκιά."  Και Bangs καταλήγει: "Έζησαν μαζί, έφτιαξαν οικογένεια και το αρσενικό κατάφερε και επιβίωσε ως την ηλικία-ρεκόρ των 13 ετών, πριν τελικά καταρρεύσει στην διάρκεια ενός κυνηγιού  και  πεθάνει  δίπλα στο θήραμά του - ένα νεκρό ελάφι."
O Bangs υποστηρίζει πως η μοίρα των περισσότερων μοναχικών Λύκων είναι δυστυχώς προδιαγεγραμμένη σε ένα περιβάλλον εχθρικό για την Άγρια Ζωή, αλλά ακόμα κι αν OR-7 τελικά πεθάνει μόνος, τα ίχνη του στα απόκρημνα βουνά, και οι μυρωδιές  του στα  πυκνά δάση θα λειτουργήσουν ως σηματοδότες κρυφών μονοπατιών που πιθανόν  θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι λύκοι. Αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία!
Στον OR-7 η ευκαιρία δεν δόθηκε, αλλά την άρπαξε ο ίδιος! Και πιθανά να μην είναι ο μόνος! Ήδη έχει πολλές πιθανότητες  να βρει ταίρι. Υπάρχουν αναφορές από τον περασμένο χειμώνα και για άλλους λύκους που διέσχισαν  την οροσειρά Cascades.  Η Parrish που λίγες μέρες νωρίτερα συναντήθηκε με τον OR-7 στο δάσος, είχε  εντοπίσει ίχνη λύκου τον περασμένο Μάιο σε μια λασπώδη περιοχή των λιβαδιών της περιοχής Upper Klamath Lake. Η διαφορά του OR-7 από τους άλλους λύκους είναι ότι αυτός γίνεται πλέον διάσημος σε όλη την υφήλιο, και ίσως έτσι όχι μόνο αποφύγει ο ίδιος να σκοτωθεί από κάποιον κτηνοτρόφο ή κυνηγό, αλλά να κατορθώσει να γίνει σύμβολο στον αγώνα για την διάσωση των Λύκων της Βορείου Αμερικής! Και γιατί όχι σε όλη την Γη!




Δεν υπάρχουν σχόλια: