20/12/11

Νέο Περιβαλλοντικό 'Εγκλημα: Τροποποιούνται και οι "χρήσεις γης"!


Με ένα προεδρικό διάταγμα που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 10 μόλις ημέρες, και μάλιστα μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, τροποποιούνται οι χρήσεις γης στην Χώρα μας, για να ...προσελκυσθούν ξένοι επενδυτές.
Κοινώς "Τσιμέντο να γίνουν όλα"!
Ο επανακαθορισμός των χρήσεων γης, περίπου 25 χρόνια μετά τη θέσπιση του ισχύοντος προεδρικού διατάγματος το 1987, έχει ως στόχο σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Νίκο Σηφουνάκη  την ...προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος δεδομένων των νέων οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με την χαρακτηριστική δήλωση του κ. Σηφουνάκη «σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από την προσέλκυση επενδύσεων», κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες για το τι μέλει γενέσθαι στην Χωροταξία και τον Πολεοδομικό σχεδιασμό της Χώρας μας.
Το νέο Προεδρικό διάταγμα προβλέπει την  δημιουργία υποδομών μαζικής μεταφοράς, ΧΥΤΑ, ακόμα και νεκροταφείων εντός προστατευόμενων περιοχών, ενώ στις εκτός σχεδίου περιοχές γύρω από οικισμούς επιτρέπεται πλέον η δημιουργία παραγωγικών υποδομών αλλά και κατοικιών. 
Στις περιοχές  Κατοικίας επιτρέπονται πλέον εγκαταστάσεις περίθαλψης (κλινικές έως 100 κλίνες ή 2.000 τ.μ.) υπεραγορές και πολυκαταστήματα (έως 800 τ.μ. επιφάνειας δόμησης) καθώς και κτίρια ειδικής εκπαίδευσης, και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (έως 2.000 τ.μ.). Μάλιστα, για τα κτίρια  εκπαίδευσης και τα κτίρια περίθαλψης (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια κ.ά.) το νέο ΠΔ θα επιτρέπει υπέρβαση της επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης εφόσον προβλέπεται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Επίσης, στις περιοχές γενικής κατοικίας θα επιτρέπονται πλυντήρια - λιπαντήρια αυτοκινήτων, σταθμοί μετεπιβίβασης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και συνεργεία αυτοκινήτων. Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας διπλασιάζεται το ανώτερο όριο για τα ξενοδοχειακά καταλύματα (από 20 σε 40 κλίνες) και εισάγεται όριο για τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις (έως 400 τ.μ. συνολικής επιφάνειας δόμησης). Ακόμη, επιτρέπεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης (κτίρια - γήπεδα) εφόσον προβλέπεται από το ρυμοτομικό σχέδιο.
Στις περιοχές εντός των ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους (ή και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923) στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός χρήσεων γης, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπεται ανά γήπεδο:
- ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις έως 50 κλίνες και 2.000 τ.μ. δόμησης.
- αναψυκτήρια έως 100 τ.μ. δόμησης
- εστιατόρια έως 300 τ.μ.
- περίθαλψη έως 40 κλίνες (ή 600 τ.μ.)
- γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες κ.ά.
- εμπορικά καταστήματα (έως 300 τ.μ.)
- πολιτιστικές εγκαταστάσεις (έως 600 τ.μ.)
- επαγγελματικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης (600 τ.μ.) 
Για τις συγκεκριμένες χρήσεις μπορεί να επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης εφόσον πρόκειται για χρήσεις που προβλέπονται από εγκεκριμένο σχέδιο.
Στους ελεύθερους χώρους και στους χώρους αστικού πρασίνου μεταξύ άλλων θα επιτρέπονται (εφόσον προβλέπονται από τον σχεδιασμό) η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης καθώς και εγκαταστάσεις αστικών υποδομών όπως είναι ΧΥΤΑ, βιολογικοί καθαρισμοί, δεξαμενές νερού, μονάδες παραγωγής - διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.ά. Τέλος σε δημόσιους χώρους πράσινου θα επιτρέπονται και εμπορικές χρήσεις όπως εστιατόρια, εμπορικά και υπόγεια πάρκινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: