9/11/11

Γιόσκα Φίσερ: «Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων»!


«Ας ξεχάσουμε την ΕΕ των 27! »
Τη δημιουργία μιας «πρωτοπορίας» των πλέον εξελιγμένων χωρών της ΕΕ ζητά ο  γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».
Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας "Avantgarde" (πρωτοπορίας) των 17 χωρών της Ευρωζώνης, η οποία εκ των πραγμάτων θα αποδυνάμωνε την υφιστάμενη ΕΕ των 27: «Ας ξεχάσουμε την ΕΕ των 27! Δυστυχώς. Αλλά απλούστατα δεν βλέπω ότι αυτά τα 27 κράτη θα καταφέρουν να καταλήξουν από κοινού σε οποιαδήποτε αξιόλογη μεταρρύθμιση» τονίζει. Αντίθετα, τόνισε, «θα πρέπει να σχηματιστεί μία Αvantgarde» κατά το πρότυπο της Συνθήκης του Schengen, με κοινό ενδιαφέρον τη διατήρηση του ευρώ. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα σχέδιο δέκα σημείων για την Ευρώπη, παρόμοιο με εκείνο με το οποίο ο Κολ οργάνωσε επί θητείας του τη γερμανική ενοποίηση. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δέκα σημείων για μια πολιτική ένωση» πρόσθεσε ο ίδιος. 
Ο κ.Φίσερ υπέβαλε προτάσεις για τον τρόπο οργάνωσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: «Δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων, επειδή αυτά έχουν το απαραβίαστο δικαίωμα κατάρτισης του προϋπολογισμού.  Γι’ αυτό λόγο θα πρέπει κανείς να σκεφτεί τη συγκρότηση ενός συμβουλευτικού οργάνου για το ευρώ, στο οποίο θα ανήκουν ως απεσταλμένοι από τα εθνικά κοινοβούλια οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και του κοινοβουλίου. Επομένως, οι ηγεσίες των κοινοβουλίων θα έχουν διπλή ιδιότητα, μία εθνική και μία ευρωπαϊκή, ακριβώς όπως και οι πρωθυπουργοί. Έτσι εκείνοι, οι οποίοι έχουν το λόγο στα κοινοβούλιά τους, θα μπορούν να έχουν λόγο και στην Ευρώπη» τόνισε. Οι προς τούτο απαραίτητες σοβαρές εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με δημοψηφίσματα, τόνισε ο Φίσερ. 
Ο ίδιος προειδοποίησε για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρώπης, λέγοντας: «Πρέπει να προσέξουμε πολύ να μη χάσουμε την Ευρώπη. Το ρίσκο αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλο. Η Ευρώπη ως ήπειρος θα υπάρχει και χωρίς το ευρώ, αλλά ως πολιτικό και πολιτισμικό εγχείρημα τότε θα είναι νεκρή».
Πηγή: εφημερίδα "Βήμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: