25/11/11

Βάνδαλοι!


Σκότωσαν με όπλο αρκούδα και στην συνέχεια με μαχαίρι την ακρωτηρίασαν!!!
Νεκρή και ακρωτηριασμένη βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής αρκούδα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κορεστείων του νομού Καστοριάς.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το άτυχο θηλαστικό  που σήμερα βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης, είχε πέσει θύμα λαθροθηρίας λίγες μέρες νωρίτερα,  ενώ οι δράστες είχαν πήραν ως «τρόπαιο» μέλη του σώματος! Πρόκειται για μία από τις πλέον αποτρόπαιες πράξεις λαθροθηρίας στην περιοχή, ενώ είναι πρωτοφανής και ο βανδαλισμός στο πτώμα της αρκούδας. 
Τα κρούσματα παράνομης εξόντωσης αρκούδων φαίνεται να αυξάνονται διαρκώς με τις αρκούδες να πέφτουν θύματα είτε λαθροθηρίας είτε αυτοδικίας των παραγωγών λόγω των ζημιών που προκαλούν.  
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση της Καλλιστώ και την ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την εφαρμογή κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature, με βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή και με στόχο να υλοποιηθούν δράσεις οι οποίες θα ανακουφίσουν παραγωγούς και κτηνοτρόφους από τις εποχικές ζημιές που προκαλούν οι αρκούδες σε αναζήτηση τροφής, προκειμένου να εκλείψουν και τα περιστατικά αυτοδικίας. 
Σύμφωνα με την Καλλιστώ, η ενέργεια της λαθροθηρίας είναι παράνομη και οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως καμία υπόθεση παράνομης εξόντωσης αρκούδας από το 1985 έως σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει, παρόλο που η αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: