29/11/11

Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια που έχουν λάβει τα δύο μεγάλα κόμματα!


Στο «μικροσκόπιο» του Οικονομικού Εισαγγελέα μπαίνουν οι δανειοδοτήσεις των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, με αφορμή δημοσιεύματα για δάνεια που φέρονται να λαμβάνουν τα κόμματα από τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. 
Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί, είναι να ελεγχθεί αν τα δάνεια είναι επισφαλή, με δεδομένο ότι δεν είναι γνωστό αν τα κόμματα θα εξακολουθούν στο μέλλον να λαμβάνουν τα ίδια ποσά, που λαμβάνουν ως τώρα ως κρατικές επιχορηγήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα κόμματα έλαβαν, κατά τον ίδιο, συνολικά 13.505.000 ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000  ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.
Όσον αφορά τα δάνεια και τα χρέη των ελληνικών κομμάτων τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα η ΝΔ δανειοδοτήθηκε με 120 εκατ. εκ των οποίων 105 εκατ. ευρώ πήρε από την Αγροτική Τράπεζα και 15 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς. 
Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ δανειοδοτήθηκε με 114 εκατ. ευρώ τα οποία 97εκατ. πήρε από την Αγροτική, 10 εκατ. από τη Μarfin και 5 εκατ. από την Πειραιώς. Επίσης, η τράπεζα Αττικής ενέκρινε δάνειο 3 εκατ. ευρώ και για τα δύο κόμματα. 
Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον τύπο, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εκχωρήσει στις Τράπεζες ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που αναμένεται να λάβουν ...έως και το 2016! "Λες και ξέρουν εκ των προτέρων τι θα ψηφίσει ο λαός τα επόμενα χρόνια" σχολίασαν κύκλοι της τραπεζιτικής αγοράς τονίζοντας την επισφάλια τέτοιων εγγυήσεων! Στο πλαίσιο της έρευνας θ’ εξακριβωθεί μεταξύ άλλων αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος στελεχών των τραπεζών που ενέκριναν τα δάνεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: