28/11/11

Η "Πράσινη" Ανάπτυξη ανθεί παρά την Οικονομική Κρίση!

H εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων ξεπέρασε τα 1600 μεγαβάτ, σημειώνοντας αύξηση 18,5 % σε σχέση με το τέλος του 2010.

Παρά την τρομακτική οικονομική κρίση και την βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η Χώρας μας, ο κλάδος της "Πράσινης" Ανάπτυξης ανθεί για τα καλά! Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η οποία έχει "χαρτογραφήσει" την αγορά και σε επιχειρηματικό επίπεδο. 
Συγκεκριμένα, οι ανεμογεννήτριες έφθασαν στα 1621,27 μεγαβάτ συνολικής ισχύος (1340,25 στην ηπειρωτική Ελλάδα και 281,02 στα μη διασυνδεδεμένα νησιά) ενώ άλλα 155,1 μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ως το τέλος του έτους ή το 2012, αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος σε 1776,37 MW. 
Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση: 
* Οι επιχειρηματικοί όμιλοι με τα περισσότερα αιολικά μεγαβάτ στη χώρα μας είναι :
· η Γαλλική EDF με 298,2 MW (18,4%), 
· η Ισπανική Iberdrola Rokas με 246,9 MW (15,2%), 
· η ΤΕΡΝΑ με 211,5 MW (13,05%), 
· η Ιταλική ENEL με 171,4 MW (10,6%) και 
· η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 127,05 MW (7,8%).
* Οι κατασκευαστές των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα είναι κατά σειρά  η δανική Vestas (μερίδιο αγοράς 51 %), η γερμανική Enercon (22 %), η γερμανική Siemens (12%), η ισπανική Gamesa (9%) και η δανική Nordex (3%).
* Σε επίπεδο περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των εγκαταστάσεων με 537 μεγαβάτ και ακολουθούν οι Πελοπόννησος (267) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (241 MW). 
Στο μεταξύ, 35 αιτήσεις για κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία της Αρχής με το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) αναφορικά με το σχεδιασμό της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο. 
Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης, στο Θρακικό πέλαγος και ακολουθούν η Κέρκυρα, (Μαθράκι, Οθωνοί), η Λήμνος (στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού), τα Δωδεκάνησα (Κως και βόρεια της Κάσου) η Εύβοια (Κάρυστος και Κύμη), η Αττική (κόλπος Πεταλιών - Νέα Μάκρη), η Αιτωλοακαρνανία (όρμος Καλυδώνος-Γαλατά). Η συνολική ισχύς των αιτήσεων ξεπερνά τα 5.000 μεγαβάτ. 
Οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί από το 2007 ως το 2010 και είχαν «παγώσει» από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που είχε προκρίνει ως λύση να επιλέξει το Δημόσιο τις περιοχές που κρίνονται κατάλληλες για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και να τις δημοπρατήσει. Ο νυν υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε την εφαρμογή  διαδικασιών "fast track" ως λύση για την ...απεμπλοκή των επενδύσεων αυτών. Παράλληλα μέσω της νέας ρύθμισης το ΥΠΕΚΑ παρέχει ισχυρά κίνητρα υλοποίησης των απαιτητικών αυτών έργων, αφού ορίζει ως τιμή αγοράς της ενέργειας από το σύστημα τα 108,3 ευρώ ανά MWh, η οποία μπορεί να προσαυξάνεται έως και 30% της τιμής βάσης σε περιπτώσεις έργων με σημαντικές τεχνοοικονομικές ιδιαιτερότητες όπως τα μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη, ο βραχώδης πυθμένας κ.λπ. 
Οι επιχειρηματίες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών είναι οι κ. Γ. Περιστέρης, Δ. Κοπελούζος, Α. Καλλιτσάντζης, Κ. Φιλιππίδης, Δ. Καραδήμας, Β. Παναγιωτίδης, Ι. Παντούσης, Σπ. Παπαδημητρίου, Μ. Τζαμούρτα, Α. Φακίδης, Ε. Κοροβέσης.Οι αιτήσεις αυτές τώρα επανεξετάζονται, και η ΡΑΕ καλεί το ΔΕΣΜΗΕ να τις λάβει υπόψιν κατά το σχεδιασμό των διασυνδέσεων του δικτύου.



Αν αναρωτηθείτε  πως γίνεται αυτό το θαύμα και η "Πράσινη Ανάπτυξη" ανθεί ενώ η Ελλάδα βουλιάζει τότε ανατρέξτε σε προηγούμενες αναρτήσεις μας και θα διαλευκάνετε μόνοι σας και πολύ εύκολα αυτό μυστήριο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: