18/11/11

Χωροταξικό χωρίς γνωμοδότηση!

Την οργή 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων προκάλεσε το πραξικόπημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να θεσμοθετήσει το Χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες χωρίς τη γνωμοδότηση του καθ' ύλην αρμοδίου Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΕΣΧΣΑΑ), γεγονός που οδήγησε και στην παραίτηση του προέδρου του, καθηγητή Λ. Βασενχόφεν.
WWF: Πραξικόπημα της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για να ρυθμίσει τη χύδην χωροθέτηση των ιχθυοτροφείων
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις στηλιτεύουν τον πρωτοφανή και σκανδαλώδη παραγκωνισμό επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες, οι δυο υπουργοί (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκης) επέλεξαν να υπογράψουν τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση πριν καν το Εθνικό Συμβούλιο ολοκληρώσει τη διαδικασία διατύπωσης γνώμης.
Οι οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF Ελλάς, που συνεκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο, θυμίζουν ότι το ΕΣΧΣΑΑ είχε επανειλημμένα στο παρελθόν δεχθεί ανοίκειες πιέσεις από πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για αλλοίωση της γνώμης των μελών του σε «καυτά» χωροταξικά σχέδια, όπως αυτό για τον τουρισμό. Τέτοια όμως κατάφωρη αγνόησή του, που δημιουργεί προφανή ζητήματα νομιμότητας της όλης διαδικασίας, συμβαίνει πρώτη φορά!
Όσον αφορά το περιεχόμενο του Χωροταξικού, οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θεσμοθετεί απαράδεκτες ρυθμίσεις, που επικεντρώνουν στη συντήρηση και νομιμοποίηση της άκρως προβληματικής υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο σήμερα. Επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, πράγμα που είχε τονιστεί ιδιαίτερα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και το ΕΣΧΣΑΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Καλούν δε τους δύο υπουργούς να βγάλουν τα προσωπεία δημοκρατικότητας και επιστημονικής διαβούλευσης και να δηλώσουν με ειλικρίνεια ότι δεν έχουν διάθεση συνεργασίας με τα συλλογικά όργανα του υπουργείου, τα οποία οι ίδιοι υποχρεούνται να συμβουλεύονται.
Επίσης η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη των ιχθυοτροφείων καταγγέλλει ότι η υπογραφή τής εν λόγω Κυβερνητικής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο, τόσο για λόγους διαδικασίας όσο και για λόγους ουσίας, και καλεί "όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ΚΕΔΕ, τους φορείς του τουρισμού, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να συστρατευτούν στον αγώνα μας και να απαιτήσουμε από κοινού την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ. Κυρίως, καλούμε όλους τους βουλευτές και πολιτευτές των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, που αύριο θα ζητήσουν την ψήφο μας, να υπογράψουν την διακήρυξή μας και να μπουν μπροστά στον αγώνα μας", αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Greenpeace: 
«κ. Παπακωνσταντίνου έχετε ξεπεράσει κάθε όριο!»
Με σκληρή γλώσσα η Greenpeace εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις πρακτικές και πολιτικές του υπουργού ΠΕΚΑ. Όπως υπογραμμίζει "την ώρα που η χώρα διάγει την πλέον κρίσιμη και ασταθή πολιτική και οικονομική περίοδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας της, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και καταστρατηγεί κάθε έννοια διαβούλευσης και συμμετοχικής δημοκρατίας. Οι πρόσφατες αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες του υπουργού, ορισμένες εκ των οποίων λίγες ώρες πριν από την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτός από τους προφανείς κινδύνους που κρύβουν για το περιβάλλον και την υγεία, επιτείνουν την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, προκαλούν το κοινό αίσθημα και τελικά υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εξόδου από την κρίση".
Παραθέτει δε τις εξής "προκλητικές και κοντόφθαλμες πολιτικές πρωτοβουλίες": Παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αποφάσισε με τροπολογία που “πέρασε νύχτα” την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής νομιμοποίησε επί της ουσίας την τακτοποίηση αυθαιρέτων εντός παραδοσιακών οικισμών, παρά την ψήφιση νόμου που προέβλεπε το αντίθετο λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Αγνοώντας πλήρως τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: