23/11/11

Γερμανία: Πήγε για έξι και πήρε τα τρία...

Απέτυχε η δημοπρασία 10ετών ομολόγων στη Γερμανία!
Λόγω της χαμηλής ζήτησης συγκεντρώθηκε μόλις το μισό ποσό... 
Αντί για 6 δις. πήρε μόνο 3!
Στη νευρικότητα (!) που επικρατεί στις διεθνείς αγορές χρήματος απέδωσε  ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας την αποτυχία πλήρους διάθεσης δεκαετών ομολόγων που δημοπράτησε σήμεραΤο αποτέλεσμα της δημοπρασίας και η αδυναμία κάλυψης του ποσού των 6 δισ. προκάλεσε σοκ στις αγορές και από πολλούς θεωρείται ένδειξη των διαστάσεων που λαμβάνει η κρίση στην Ευρώπη. Χάος επικρατεί αυτήν την ώρα στα διεθνή χρηματιστήρια, στα ...Τάρταρα βρέθηκε πλέον  το Χρηματιστήριο Αθηνών! Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ σκαρφάλωσαν τα CDS σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο!Η δημοπρασία 10ετών ομολόγων που έγινε σήμερα στη Γερμανία χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη καθώς η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,644 δισ. ευρώ, ενώ ζητούσε ποσό έως 6 δισ. ευρώ συνολικά. Συγκεκριμένα, η Γερμανία προχώρησε στην πώληση 10ετών τίτλων λήξεως 4 Ιανουαρίου 2022. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,98% από 2,09% στην προηγούμενη δημοπρασία 10ετών τίτλων, στις 19 Οκτωβρίου. Συνολικά, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 3,889 δισ. ευρώ και έγιναν αποδεκτές προσφορές 3,644 δισ. ευρώ. Το ποσό που δεν απορροφήθηκε ανήλθε στα 2,356 δισ. ευρώ. 
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας απέδωσε την αποτυχία αυτή στη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές χρήματος. 
Ο Οργανισμός διακράτησε τίτλους αξίας 2,356 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη έκδοση, ενώ διέθεσε 3,644 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,98%. Αρχικώς το Βερολίνο στόχευε στην άντληση ποσού 6 δισ. ευρώ.
Το επίπεδο διακράτησης είναι περίπου διπλάσιο του συνήθους, που κυμαίνεται περί το 20% της έκδοσης, ανέφερε εκπρόσωπος του, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να δηλώσει εάν και πότε ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της χώρας είχε διακρατήσει αντίστοιχο ή μεγαλύτερο ποσοστό κατά το παρελθόν. 
"Το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα νευρικό περιβάλλον των αγορών", ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας, τονίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα αναχρηματοδότησης του Γερμανικού χρέους.  "Αναφορικά με την ποσόστωση (ομολόγων) που διακρατήθηκε, ο επιθυμητός συνολικός όγκος θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων στη δευτερογενή αγορά", καταλήγει η ανακοίνωση. 
«Αυτή η δημοπρασία δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία καταστροφή» σχολίασαν αναλυτές στο Bloomberg. 
«Εάν το ισχυρότερο έθνος στην Ευρώπη έχει αυτή τη δυσκολία να αντλήσει κεφάλαιατότε μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στις επερχόμενες δημοπρασίες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» , προσθέτουν. 
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 0,04% στο 1,96% και των 30ετών ομολόγων σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου (2,68%). 
Το ευρώ διολίσθησε χαμηλότερα έως 0,90% στα 1,3387 δολάρια. 
Σημαντική είναι η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης. 
Στη Γαλλία, το 10ετές ανήλθε στο 3,63%, στο Βέλγιο στο 5,21% και στην Ισπανία σε 6,65%. 
Σε επίπεδα-ρεκόρ σκαρφάλωσαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και στις τρεις αυτές χώρες. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 247, 362 και 489 μονάδες βάσης αντίστοιχα. 
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομόλογου πλησίασε και πάλι την επικίνδυνη ζώνη του 7% και ανήλθε έως το 6,98%. Νωρίτερα, είχε διολισθήσει έως το 6,85%, καθώς, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ΕΚΤ αγόραζε ιταλικά ομόλογα. Την ίδια ώρα οι διεθνείς χρηματαγορές κατέρρεαν, και το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε πλέον στα ...Τάρταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: