20/10/11

Βούλιαξε η Αθήνα από διαδηλωτές!

Ασφυκτικά γεμάτη η Πατησίων από το ύψος του Μουσείου ως τα Χαυτεία, στην Ομόνοια, με χιλιάδες κόσμο και στα πεζοδρόμια. Φίσκα η Πανεπιστημίου από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα. Τίγκα, την ίδια στιγμή, η Σταδίου από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα και στη συνέχεια εντελώς γεμάτη όχι μόνο πάνω και κάτω η πλατεία, αλλά και ολόκληρη η Φιλελλήνων ως το τέρμα της, στη Ρωσική Εκκλησία, με τον κόσμο να βγαίνει στην Αμαλίας, να τη γεμίζει εντελώς ως τη Βουλή από τη μια πλευρά και ως τους Στύλους του Ολυμπίου Διός από την άλλη. Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές στην Ακαδημίας, αλλά και στην 3ης Σεπτεμβρίου.

Σχολιάζει ο Γιώργος Δελαστίκ.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Έθνος».
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του λαού της Αθήνας στη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία σε αυτή τη φάση συμπυκνώνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή. Οι ξένοι ανταποκριτές μετέδωσαν από την Αθήνα ότι το πλήθος που συμμετείχε ανερχόταν σε 500.000 άτομα!
Αναμφισβήτητα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ στην πρωτεύουσα για εργασιακά θέματα - πολύ μεγαλύτερη από εκείνη κατά του "ασφαλιστικού Γιαννίτση" που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σημίτη, παρά την απομάκρυνση του "ενόχου" από το υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ενα απόκοσμο αίσθημα ανατριχίλας προκαλούσαν τα χιλιάδες κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και των συνοικιών της πρωτεύουσας, ενώ για πρώτη φορά στη ζωή του ο γράφων είδε κλειστά όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα ακόμη και στο... Μοναστηράκι (!), όπου οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου όλο και κάποια είναι ανοιχτά. Είναι γνωστό ότι οι έμποροι και οι πάσης φύσεως καταστηματάρχες με εξαιρετική δυσκολία κλείνουν τα μαγαζιά τους και η καθολική πειθαρχία τους αυτή τη φορά υποδηλώνει την πλήρη ρήξη των σχέσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου με το πολυπληθέστερο και σημαντικότατο τμήμα των μικρομεσαίων, που παραδοσιακά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επιρροής του ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η κολοσσιαία διαδήλωση δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε κατ' ελάχιστον τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σήμερα σίγουρα θα υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου, εναντίον του οποίου έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η Ελλάδα. Ουδείς ποτέ αμφέβαλλε περί αυτού - άλλωστε υπάρχουν άφθονα "εξαπτέρυγα", κατά την ευρηματική έκφραση του Αντώνη Σαμαρά, τα οποία θα ήταν πρόθυμα με την ψήφο τους στη Βουλή να συνδράμουν την κυβέρνηση, αν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρουσίαζαν καθυστερημένη εκδήλωση τάσεων αποσκίρτησης.
Η εκ των προτέρων βέβαιη υπερψήφιση του επίδικου νομοσχεδίου δεν αναιρεί όμως το γεγονός ότι το πρωτοφανές χθεσινό συλλαλητήριο συνιστά συντριπτική πολιτική ήττα για τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του. Η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων λαού κατέδειξε με τρόπο αδιαφιλονίκητο ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον κοινωνικά ερείσματα στους εργαζομένους και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Δεν είναι σε θέση πλέον να ασκήσει πολιτική κοινωνικών συμμαχιών ώστε να μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία.
Πόσω μάλλον που το χθεσινό τεράστιο συλλαλητήριο, που άφησε άφωνους τους ξένους ανταποκριτές και απεσταλμένους ξένων μέσων ενημέρωσης στην Αθήνα, διεύρυνε το ρήγμα μεταξύ του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης Παπανδρέου. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα διαδήλωσαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία προφανώς αρνούνται να υπηρετήσουν όχι μόνο δημιουργικά και ευσυνείδητα, αλλά ακόμη και τυπικά και εικονικά. Γνωρίζουμε ότι γινόμαστε κουραστικοί επαναλαμβάνοντάς το, αλλά καμιά κυβέρνηση στον κόσμο πουθενά και ποτέ δεν διανοήθηκε καν να κυβερνήσει έχοντας τον κρατικό μηχανισμό εχθρικό απέναντί της.
Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του τι σημαίνει π.χ. για τους Γερμανούς ή τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βλέπουν όλα τα υπουργεία της χώρας υπό κατάληψη, τι σημαίνει για τους ξένους επικυρίαρχους να περνούν στην Πλατεία Συντάγματος και από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών να ακούγεται το τραγούδι των Ιταλών... ανταρτών "Μπέλα τσάο"!

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ:
Προεόρτια εξελίξεων!
Αναπότρεπτες δεν μπορεί ακόμη να χαρακτηρίσει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις. Θα ήταν υπερβολή. Περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί και σήμερα -εννοούμε έξω από τη Βουλή, όχι μέσα σε αυτήν- θα σχηματίσουμε μια πληρέστερη εικόνα περί του αν είναι σε θέση αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία υπό το βάρος τόσο ισχυρών λαϊκών αντιδράσεων. Ευνόητο είναι πως μια τέτοια διαρκής σύγκρουση κυβέρνησης - λαού συντηρεί ένα μόνιμο κλίμα πολιτικοκοινωνικής αστάθειας, η οποία εύκολα μπορεί να εκφυλιστεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις χάους. Η προχθεσινή πάντως ομιλία του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον εμφάνισε ως ηγέτη ευρισκόμενο στο τέλος της ηγεμονίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: