30/10/11

Επειδή που και που πρέπει να... βλογάμε και τα γένια μας...

Ένα δημοσίευμα της Γερμανικής Εφημερίδας Süddeutsche Zeitung έρχεται να μας επιβεβαιώσει  ως αναφορά την μεγάλη απάτη του προγράμματος Ήλιος!
Δημοσίευμα στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung εντοπίζει τρία "σημαντικά", τεχνικής και οικονομικής φύσεως, εμπόδια που βρίσκονται στο περιβόητο πρόγραμμα Ήλιος. 


Süddeutsche Zeitung: Έτσι θα κλέψουμε τον ήλιο της Ελλάδας!

Στην Ελλάδα, εκτός από την "Ομάδα Δράσης" του Χορστ Ράιχενμπαχ, εργάζεται ήδη και άλλη μια ομάδα "εμπειρογνωμόνων", -όπως χαρακτηριστικά γράφει η Γερμανική Εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung και επιβεβαίωσε εξάλλου εκπρόσωπος της ίδιας της Κομισιόν- η οποία ομάδα εξετάζει με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να ...εκμεταλλευθεί τον ήλιο της, με βάση πάντα την υποχρέωση της  Χώρας μας,  σύμφωνα με το εδάφιο 13 του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής να χρησιμοποιεί τα έσοδα από το "πρόγραμμα Ήλιος" για τη μείωση του χρέους της και μόνον. Για παιχνίδι Win-Win  γίνεται λόγος στο σχετικό άρθρο. "Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για τη Γερμανία που θα είναι φτηνότερη λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα. Οι Γερμανοί θα εξοικονομούν επιδοτήσεις και οι Έλληνες θα κερδίζουν χρήματα." Όμως στο "ωραίο" αυτό σενάριο υπάρχουν και κάποια σημαντικά εμπόδια, και πάντα να μην το ξεχνάμε αυτό, από την πλευρά της εξυπηρέτησης των Γερμανικών Συμφερόντων.
Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί 200 μέγαβατ ηλιακής ενέργειας και μέχρι τέλους 2011 μπορούν να αυξηθούν στα 500. Η ικανότητα παραγωγής της Γερμανίας σε  φωτοβολταϊκά είναι  πολλαπλάσια! Στον τομέα αυτόν το πρόγραμμα Ήλιος συνολικού κόστους της τάξης των 20 δις.  επιδιώκει να "βοηθήσει" την Ελλάδα να παράγει μέχρι το 2020 2,2 γίγαβατ, και μέχρι το 2050 10 γίγαβατ. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πληρώνει στους παραγωγούς την κιλοβατώρα ηλιακής ενέργειας 55 σεντ  σε σημερινές τιμές, όσο και στη Γερμανία, πράγμα που θα επιβαρύνει υπερβολικά το δημόσιο τη στιγμή που δεν θα έχει ακόμα εξαχθεί ούτε μια κιλοβατώρα. "Η ιδέα ότι η Γερμανία θα πληρώνει για την ελληνική ενέργεια σύμφωνα με τον δικό της νόμο περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ουτοπική!", τονίζει χαρακτηριστικά το άρθρο της Γερμανικής Εφημερίδας! Σχετική πρόταση  εξάλλου την έχει απορρίψει άμεσα και ο Γερμανός Υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν. 
Το δεύτερο εμπόδιο είναι ότι τα επενδυτικά κόστη για ηλιακές εγκαταστάσεις είναι υπέρογκα και οι χρηματοδότες διστακτικοί. Πολλά ώριμα έργα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λέει ο Αλεξάντερ Γκόρσκι επικεφαλής της Conergy, της πρώτης και μεγαλύτερης εταιρίας ηλιακής ενέργειας που έχει κατασκευάσει στην Ελλάδα πολλά ηλιακά πάρκα. Αιτία είναι το  ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χορηγούν πιστώσεις όπως άλλωστε και οι ξένες, πράγμα που θα ενταθεί με την αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών λόγω του "κουρέματος" του Ελληνικού Χρέους. Επικρατεί μεγάλη στασιμότητα προσθέτει το άρθρο. Υπάρχουν σκέψεις να αναλάβουν δράση διάφορες επενδυτικές τράπεζες όπως η γερμανική KfW, η οποία δηλώνει ότι είναι έτοιμη αλλά τα προγράμματα δεν προχωρούν λόγω έλλειψης κεφαλαίων συμμετοχής. Το αποτέλεσμα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα "projects" στην Ελλάδα που  na μπορούν να υπολογίζουν σε χρηματοδότηση από την KfW. 
Το τρίτο εμπόδιο έγκειται στα αδύναμα εθνικά ενεργειακά δίκτυα μεταφοράς που είναι ήδη επιβαρυμένα και κορεσμένα από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση σε ώρες αιχμής. Επίσης και τα ευρωπαϊκά δίκτυα δεν επαρκούν. Η ηλεκτρική εσωτερική αγορά υπάρχει μόνο στα χαρτιά , παρατηρεί ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ. Ο Έλληνας υπουργός περιβάλλοντος ..."κάλεσε" τους Γερμανούς να επενδύσουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακά δίκτυα ως εγγύηση για την μεταφορά ηλιακής ενέργειας, σημειώνει χαρακτηριστικά η Γερμανική Εφημερίδα. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε εμείς με την σειρά μας ότι στα πλαίσια του Προγράμματος των Ιδιωτικοποίησεων , δεν περιλαμβάνεται   το Δίκτυο Μεταφοράς αλλά μόνο οι Παραγωγικές Μονάδες της ΔΕΗ, εκτός και αν ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει άλλα κατά νου...
Το σημαντικό είναι όμως, κατά τον άποψη του κ. Χαμάχερ, ο τόπος της προστιθέμενης αξίας. Και στην περίπτωση της ηλιακής ενέργειας αυτοί που κερδίζουν είναι οι κατασκευαστές των ηλιακών μονάδων δηλαδή γερμανικές και κινεζικές εταιρίες και όχι οι ελληνικές. Οι Έλληνες δεν θα έχουν καταρχάς κανένα κέρδος εκτός από ...καθαρό και φιλικό στο περιβάλλον ρεύμα για τη χώρα τους. 
Μετά από όλα αυτά εμείς τι να πούμε πέρα από το να σας καλέσουμε να ξαναδιαβάσετε το τι γράφαμε  για τις Πράσινες μπίζνες και το πως ο Ελληνικός Ήλιος στηρίζει το ...Γερμανικό Κάρβουνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: