21/10/11

Εσείς νομοθετείτε αλλά εγώ ρυπαίνω!

Έγκλημα με τα απόβλητα περλίτη στη Μήλο!

Στα παλιά της υποδήματα γράφει την υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας αλλά και τα ανησυχητικά ευρήματα της επιδημιολογικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, η S&B
Ένα μήνα μετά την υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας που αποκαθηλώνει τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων της βιομηχανίας και δείχνει το δρόμο για την ταφή τους, η πανίσχυρη βιομηχανία συνεχίζει να ξεβράζει στην θάλασσα τόνους από τα απόβλητα περλίτη της μονάδας της.
Οπως φαίνεται ξεκάθαρα από το «βίντεο-ντοκουμέντο» που δημοσιοποιεί η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το τιρκουάζ χρώμα της θάλασσας μπροστά από τον αγωγό της S&B στο Τσιγκράδο αναμειγνύεται με τα υπολείμματα των στερεών αποβλήτων και μετατρέπεται σε βούρκο λάσπης. Ο αγωγός αθέατος από τα αδιάκριτα βλέμματα έχει τρυπήσει κυριολεκτικά το βράχο και με ορμή «βομβαρδίζει» με τα απόβλητα του πολύτιμου ορυκτού καθημερινά το φυσικό περιβάλλον του νησιού, λίγα μέτρα μακριά από τις παραλίες της Μήλου που το καλοκαίρι απολαμβάνουν αμέριμνοι το μπάνιο εκατοντάδες τουρίστες.
Πλήρη «αδιαφορία» (!!!) επιδεικνύει η εταιρεία και για τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών από τα οποία προκύπτουν, σαφείς ενδείξεις χρόνιων πνευμονοπαθειών και βεβαιότητα οφθαλμολογικών παθήσεων εξαιτίας ερεθισμών από την αέρια και θαλάσσια ρύπανση που προκαλεί ο περλίτης.
Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν ενδείξεις από τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες που αφορούν την επαγγελματική έκθεση στο ορυκτό, ότι η εργασία σε μεταλλεία μπορεί να επηρεάσει την λειτουργικότητα των πνευμόνων και να συνδέεται με σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις όπως αναπνευστική πνευμονοπάθεια, πνευμονοκονίαση και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Συνιστά μάλιστα πρόκληση το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η S&B συνεχίζει την αντιπεριβαλλοντική της δράση ζητώντας πίστωση χρόνου για να συμμορφωθεί και η ελληνική βιομηχανία βαρυγκωμά από την πρωτοφανή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η εταιρεία του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου αυγατίζει τα κέρδη της, εκμεταλλευόμενη τον φυσικό πλούτο του νησιού.
Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελούν τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου, σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη της εκτινάχθηκαν στα 10,4 εκ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 85%!

Δεν υπάρχουν σχόλια: