17/10/11

Πόρνες και… σκιτζήδες!

«Το Μνημόνιο συντάχθηκε στο πόδι από εμάς και την Τρόικα... Πρόκειται για διαπραγμάτευση άρπα κόλλα... Δεν είχαμε ιδέα τι γράφαμε και σε ανάλογη και μεγαλύτερη σύγχυση βρίσκονταν οι εμπειρογνώμονες της Τρόικα, οι οποίοι εργάζονταν υπό την ασφυκτική πίεση της Επιτροπής και του Ταμείου».
Η αφήγηση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους στη «Βήμα της Κυριακής» για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπεγράφη τον Μάιο του 2010 το περίφημο πρώτο Μνημόνιο, σοκάρει. Ειδικά όταν περιγράφει την ατμόσφαιρα στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στις 5 Μάιου 2010, όταν το Μνημόνιο επικυρώθηκε πριν ψηφιστεί από τη Βουλή: « Ήμασταν σαν τις πόρνες μετά την πρώτη τους φορά... Κοιτάζαμε ο ένας τον άλλον και ήμασταν όλοι χλωμοί... Αισθανόμασταν μεγάλη ντροπή αφού δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαμε την Ελλάδα στο ΔΝΤ και τεμαχίσαμε μισθούς και συντάξεις... Από τότε έχουμε εκπορνευτεί πλήρως. Έχουμε κάνει τα ίδια πράγματα πολλές φορές χωρίς να αισθανόμαστε ίχνος ντροπής»...
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μάλιστα το Μνημόνιο ήταν συρραφή των αντίστοιχων που δόθηκαν σε Ουγγαρία και Τουρκία ενώ μόνο τα δύο πρώτα κεφάλαια ήταν αμμιγώς "ελληνικά".
Το ρεπορτάζ γράφει επίσης ότι κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει πως «ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα» και ότι «από τον Φεβρουάριο του 2009, οκτώ μήνες πριν τις εκλογές, γνωρίζαμε ότι ή Ελλάδα είναι τεχνικά πτωχευμένη». 
«Ο κ. Παπανδρέου διατηρούσε µυστική επικοινωνία µε τον κ. Ντοµινίκ Στρος-Καν αναζητώντας µια φόρµουλα επέµβασης του ∆ΝΤ στην Ευρώπη. Στην οικογένεια Παπανδρέου το Ταµείο αντιµετωπίζεται ως Οργανισµός µε θετική συµβολή στον κόσµο. Ο αδελφός του Πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος συµµετέχει αποφασιστικά (αν και πάντοτε παρασκηνιακά) στη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν θιασώτης της προσφυγής στο Ταµείο. Οι Παπανδρέου πίστευαν στην εφαρµογή στην Ελλάδα ενός προηγµένου «διεθνούς» µοντέλου διακυβέρνησης. Είχαν υποτιµήσει ότι το ∆ΝΤ σηµαίνει υποτέλεια.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: