15/10/11

«Ολος ο κόσμος μια πλατεία...»

"Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή"
Ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας, από τη Νέα Υόρκη ως την Ταϊπέι, περνώντας από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κατά των εντεινόμενων κοινωνικών ανισοτήτων, της λιτότητας, η σημερινή, με κεντρικό σύνθημα "Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή": συγκεντρώσεις οργανώνονται σε 951 πόλεις, σε 82 χώρες, ενώ το κίνημα "Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ" πέρασε τον Ατλαντικό, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 951 πόλεις του κόσμου κατά της λιτότητας
Η ιστοσελίδα "Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή" (United for Global Change) καταγράφει με κόκκινες κουκκίδες τα σημεία όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν οι Αγανακτισμένοι όλου του κόσμου για μία παγκόσμια, ειρηνική διαδήλωση. "Στις 15 Οκτωβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα βγουν σε δρόμους και πλατείες. Από την Αμερική ως την Ασία, από την Αφρική έως την Ευρώπη, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να αποκτήσει μια αληθινή δημοκρατία. Τώρα ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι σε μια παγκόσμια, ειρηνική διαμαρτυρία" αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών, που συνεχίζουν: "Οι δυνάμεις που κυβερνούν εργάζονται μόνο για τα οφέλη των ολίγων, αγνοώντας τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας και το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό τίμημα που πρέπει όλοι να πληρώσουμε. Σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να μπει ένα τέλος".
Η διαμαρτυρία αυτή έρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την Ευρώπη, όπου οι λαοί της πλήττονται από πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, που δεν περιορίζονται στις δημοσιονομικά "άτακτες" χώρες του Νότου - δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στον χάρτη των κινητοποιήσεων που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα "Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή", στη Γηραιά ήπειρο προβλέπονται πάρα πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Κάτι λογικό από τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προωθεί, με συνοπτικές, αντιδημοκρατικές στην ουσία τους, διαδικασίες σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπερβαίνουν κατά πολύ το οικονομικό διακύβευμα. Πλέον στην ευρωπαϊκή ήπειρο η οικονομική κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας. Για παράδειγμα, το Σύμφωνο για το Ευρώ καθώς και τα σχέδια για Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση χαρακτηρίζονται από υποβάθμιση της λαϊκής κυριαρχίας και κινούνται στην κατεύθυνση μιας αυταρχικότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Τα σημερινά μοντέλα διακυβέρνησης βασίζονται σε μια ψεύτικη δημοκρατία, όπου οι αποφάσεις παίρνονται σε κλειστές αίθουσες κοινοβουλίων, υπουργικών γραφείων και διεθνών οργανισμών, χωρίς καμία πρόσβαση ή έλεγχο από τους πολίτες, υποδουλωμένες σε χρηματιστικές και οικονομίστικες προτεραιότητες, χωρίς κοινωνικές ή περιβαλλοντικές ανησυχίες, παράγοντας ανισότητα, αθλιότητα, φτώχεια, παγκόσμια και σταδιακή απώλεια ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν είναι αυτό δημοκρατία!", παρατηρούν χαρακτηριστικά στο Μανιφέστο τους οι Αγανακτισμένοι της Πορτογαλίας, που υπογραμμίζουν: "Δεν αποδεχόμαστε ότι αυτή η κρίση είναι αναπόφευκτη. Απαιτούμε να γνωρίζουμε από πού μας ήρθε αυτή η ύφεση, σε ποιον χρωστάμε και γιατί, σε ποιες συμφωνίες βασίζεται το χρέος μας".
Πλέον οι κινητοποιήσεις κατά των πολιτικών λιτότητας αναπτύσσονται στην Ευρώπη, κερδίζοντας την υποστήριξη ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και δρομολογώντας μεγαλύτερη αντίσταση. Μεταξύ των κινητοποιήσεων αυτών ξεχωρίζουν εκείνες των Αγανακτισμένων, που ξεκίνησαν από την Ισπανία και συνεχίζουν σήμερα με αμείωτη δυναμική, εξαπλωνόμενες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. "Οι Αγανακτισμένοι αγωνίζονται ενάντια στα ίδια άδικα μέτρα των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Αγωνίζονται υπέρ μιας εναλλακτικής οικονομικής και κοινωνικής πρότασης, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων και θα επιβάλλει δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αγωνίζονται, λοιπόν, υπέρ μιας άλλης, δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης, που θα λειτουργεί με αλληλεγγύη και θα προστατεύει το περιβάλλον", τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που συνεδρίασε στο Παρίσι στις 9 Οκτωβρίου. "Πιστεύουμε πως το καθήκον μας αυτή τη στιγμή είναι να συνεισφέρουμε στην ενδυνάμωση του κινήματος διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεισφέροντας έτσι και στην οικοδόμηση της αναγκαίας εναλλακτικής πρότασης που χρειάζεται ενάντια σε αυτή την καπιταλιστική κρίση", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στη χώρα μας συγκέντρωση και συναυλία έχουν προγραμματιστεί στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.
"Έχει έλθει ώρα να ενωθούμε. Έχει έλθει η ώρα να μας ακούσουν. Λαοί του κόσμου ξεσηκωθείτε!" "Ενωμένοι σε μια φωνή, θα δείξουμε στους πολιτικούς και την οικονομική ελίτ που υπηρετούν, ότι εμείς, ο λαός, θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών που δεν μας αντιπροσωπεύουν", σημειώνεται στην ιστοσελίδα "Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: