3/10/11

«Αν δεν βρουν 2 τρισ. ευρώ δεν μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ»!

Δύο τρισ. ευρώ θα κοστίσει στα ταμεία της Ε.Ε. ενδεχόμενη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Stratfor, την οποία δημοσίευσε η σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Μπιλντ». 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έρευνα αυτή κυκλοφορεί σε ανώτατους κύκλους της αμερικανικής πολιτικής, ενώ οι αναλυτές του Stratfor είναι γνωστοί για τις στενές σχέσεις τους με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Η έκθεση επίσης προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας, έξοδο από την ευρωζώνη και κόστος ύψους 2 τρισ. ευρώ.
Στην έκθεση απαξιώνονται και χαρακτηρίζονται μη ανταγωνιστικοί οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού και η Ελλάδα κρίνεται πως δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς την Τουρκία.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης πως η χώρα πρέπει να πεταχτεί εκτός ευρωζώνης για να επιβιώσει το ευρώ.
Σε 3 μέτωπα!
Σύμφωνα με την έκθεση που φέρνει στο φως η Μπιλντ, «την ημέρα που η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ», θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρία ζητήματα:
*Πρώτον, η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 400 δισ. ευρώ για να προστατεύσει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης, δηλαδή τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα είναι χρεωμένη.
*Δεύτερον, χρειάζονται περίπου 800 δισ. ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. Οι τράπεζες θα χρειάζονταν φρέσκο χρήμα πολλών δισεκατομμυρίων για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις.
*Και τρίτον, θα δημιουργούνταν αναταραχή στις χρηματαγορές. Η Ιταλία -όπως και η Ελλάδα- διατρέχει τον κίνδυνο να καταρρεύσει.
Για να σωθεί η Ιταλία, θα απαιτούνταν άλλα 800 δισ. ευρώ. Το Ταμείο για τη διάσωση της Ευρώπης θα έπρεπε να διαθέτει πάνω από 2 τρισ. ευρώ. Οσο δεν υπάρχει ένα τέτοιο ταμείο, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί από το ευρώ, καταλήγει η έκθεση της Stratfor, που δημοσίευσε η γερμανική «Μπιλντ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: