22/8/11

H Standard & Poor's προβλέπει ελληνική χρεοκοπία ως το τέλος του '11!

Σφίγγει τη μέγγενη η Standard & Poor's, καθώς υψηλόβαθμο στέλεχός της υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει έως το τέλος του έτους.

Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2011, εκτίμησε το στέλεχος του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, Ντέιβιντ Μπιρς σε δηλώσεις που έκανε στο Πεκίνο.
Ο Ντέιβιντ Μπιρς είναι οικονομολόγος, επικεφαλής του τμήματος διεθνών δημόσιων οικονομικών του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο Ντ. Μπιρς τον προηγούμενο μήνα είχε εκτιμήσει, ότι η ελληνική πτώχευση είναι αναπόφευκτη, όπως και η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Και η ίδια η  S&P είχε «εκτιμήσει» τον Ιούλιο, ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προωθήσουν το σχέδιο για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ο Ντέιβιντ Μπιρς στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας θα θεωρηθεί χρεοκοπία, καθώς περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτή η πρόταση (σ.σ. για τη συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα) συνιστά χρεοκοπία», καθώς προσφέρει ανακούφιση από το χρέος, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη υποβάθμιση των ΗΠΑ, τόνισε ότι «δεν υπήρχει κανένα λάθος στην αξιολόγηση», ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες οικονομίες όπως η Κίνα, λέγοντας ότι η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά προβλήματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: