6/7/11

Moody’s: Υποβάθμιση της Πορτογαλίας!

Δραματική υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody's.
Παρά τους "λεονταρισμούς" των τελευταίων ημερών κατά των οίκων αξιολόγησης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , η Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά τέσσερις βαθμίδες. Τα ομόλογα βαθμολογούνται πλέον με Baa1, στην κατηγορία των μη επενδυτικών ομολόγων (junk). Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει την αυξανόμενη ανησυχία πως η Πορτογαλία θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης! Όρος για το δεύτερο δάνειο θεωρούν στη Moody's ότι θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση υποβάθμισης. Eκφράζεται, επίσης, η ανησυχία ότι οι στόχοι του πορτογαλικού Mνημονίου δεν θα επιτευχθούν, λόγω «των φοβερών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στη μείωση των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη στήριξη των τραπεζών».

Standard & Poor's: Νέα προειδοποίηση για το ελληνικό χρέος!
Στο μεταξύ ο οίκος Standard & Poor's εξέδωσε νέα προειδοποίηση ότι το σχέδιο για "μετακύλιση" (roll-over)  των ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία!
Στην νέα έκθεση της S&P εξετάζεται η περίπτωση "roll-over" του Ελληνικού Χρέους, με βάση την πρόταση της Federation Bacaire Francaise (FBF), στο πλαίσιο των κριτηρίων με τα οποία ο οίκος αξιολογεί τις αναδιαρθρώσεις χρέους.
Η S&P εκτιμά πως σύμφωνα με τα κριτήριά της, κάθε μια από τις λύσεις χρηματοδότησης που προτείνει η FBF είναι πιθανό να ισοδυναμούν με χρεοκοπία.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του, στις 13 Ιουνίου προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “CCC” από “B”, υποβάθμιση που εν μέρει αντανακλούσε την εκτίμηση της S&P για αυξανόμενο ρίσκο ότι ένα ενισχυμένο επίσημο πακέτο για τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης το 20141-2014 θα μπορούσε να απαιτήσει αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα με τρόπο τέτοιο τον οποίο ο διεθνής οίκος θεωρεί στην πραγματικότητα χρεοκοπία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: