25/7/11

«Δεν έχει αποφευχθεί η στάση πληρωμών» για την Ελλάδα!

«Βόμβα» από Τρισέ!

Διαψεύδει όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση Παπανδρέου για το Ελληνικό Χρέος και την βιωσιμότητά του!

Όσοι πιστεύουν πως, μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους λύθηκε ως δια μαγείας, μάλλον θα απογοητευτούν από τις τελευταίες δηλώσεις ενός εκ των κορυφαίων παραγόντων της ευρωπαϊκής οικονομικής σκηνής και εκ των πρωταγωνιστών αυτής της τελευταίας συμφωνίας! Ο λόγος για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, δήλωσε ευθαρσώς ότι παραμένει «αβέβαιος για το αν τελικά η Ελλάδα αποφύγει τη στάση πληρωμών»!!!Την ίδια στιγμή  ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, θέτοντάς το σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας» και εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιοτέρων ελληνικών ομολόγων με νέα, «σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες».«Η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού προγράμματος και η δήλωση του IIF συνεπάγονται ότι η πιθανότητα μιας βεβαρημένης ανταλλαγής και ως εκ τούτου χρεοκοπίας σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είναι πρακτικώς 100%» αναφέρει η ανακοίνωση της Moody's.
 «Το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει την συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, οι οποίοι είναι πλέον σίγουρο ότι θα υποστούν απώλειες. Αν και όταν πραγματοποιηθούν οι ανταλλαγές ομολόγων, η Moody’s θα το χαρακτηρίσει ως χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρεται στο σχόλιο του οίκου αξιολόγησης.Τοποθετεί δε τις προοπτικές ως εξελισσόμενες. «Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, η Moody’s θα επανεκτιμήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αντανακλά το ρίσκο που σχετίζεται με το νέο πιστωτικό προφίλ της χώρας, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χρέους» επισημαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: