30/7/11

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα!

Σε πύρινο κλοιό η χώρα!
Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας.

Πύρινα μέτωπα σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λαμία, Θεσπρωτία, Ρέθυμνο!
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 13.00 το μεσημέρι στην περιοχή Σκριπερό στην Κέρκυρα. Η φωτιά που καίει σε τρία μέτωπα δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, όμως οι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και κάτοικοι δίνουν μάχη με τις φλόγες. Για λόγους ασφαλείας η ΔΕΗ έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Β.Κέρκυρας.
Στη Λαμία μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αγριελιά Λαμίας. Η πυροσβεστική επιχειρεί με 25 πυροσβέστες, 10 οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η μεγάλη πυρκαγιά στον Αμπελώνα Θεσπρωτίας. Επί τόπου επιχειρούν 3 οχήματα, 6 πυροσβέστες, και 8 άτομα πεζοπόρο. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη.
Στη Ζάκυνθο που δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά από τις πυρκαγιές, μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στο Μαχαιράδο Ζακύνθου. Επί τόπου επιχειρούν 12 άνδρες με 6 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Εν τω μεταξύ σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο, μετά και από τη χθεσινοβραδυνή δύσκολη μάχη με τις φλόγες, πυροσβεστών εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, ενώ κανένα χωριό δεν απειλείται γεγονός στο οποίο συνετέλεσε η συμμετοχή σχεδόν του συνόλου τον πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης.
Η τεράστια φωτιά που καίει για τρίτη συνεχόμενη μέρα έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση το μεγάλο μέρος του νέου Καλλικρατικού δήμου του Αγίου Βασιλείου, μέχρι αυτή την ώρα έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες στρέμματα αγροτικής, θαμνώδους, ελαιώνων και χορτολιβαδικής γης ολοκληρωτικά καμένη.
Από νωρίς το πρωί τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και το αεροσκάφος τύπου Κάναντερ ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού στη φλεγόμενη νότια πλευρά του Ρεθύμνου με στόχο να σβήσουν τις φλόγες που συνεχίζουν να καίουν αλλά και να μην αναζωπυρωθούν τα μέτωπα που έχουν σβήσει.
Πλατανές, Κεντροχώρι, Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Λαγκάδια, Χριστός, Μέλαμπες, Ακούμια, είναι κυρίως τα χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τεράστιας πύρινης λαίλαπας, αλλά που ευτυχώς, δεν κάηκαν σπίτια και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.
Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν η φωτιά να οφείλεται σε εμπρησμό μιας και ξεκίνησε αμέσως με δύο διαφορετικά μέτωπα μέσα στη νύχτα της περασμένης Πέμπτης… Ο άνεμος όμως έπαιξε το δικό του τραγικό ρόλο αφού με τις συχνές αλλαγές κατεύθυνσης του, ανάγκασε τις πυροσβεστικές και εθελοντικές δυνάμεις να διασπώνται για να προλαβαίνουν τυχόν εξάπλωση της σε νέα μέτωπα.
Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές περιουσίες που έχουν χαθεί από το πέρασμα της φωτιάς, βυθίζουν ακόμα περισσότερο σε απόγνωση γεωργούς και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής η οποίοι κάνουν λόγο για ένα τραγικό καλοκαίρι μιας και μέσα σε 15 ημέρες έπρεπε να δώσουν μάχη δύο φορές με την πύρινη απειλή.
Σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση του νομού δηλώνει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνεπικουρούμενη και από την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να λύσει άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν μετά και από την καταμέτρηση των ζημιών.
Αυτή την ώρα τα μέτωπα βρίσκονται σε πλήρη ύφεση και η φωτιά έχει περιορισθεί στη Νότια πλευρά στην περιφέρεια των Χωριών Ορνέ και Σαχτούρια.
Με εντολή του συντονιστικού όλες οι δυνάμεις που είχαν έρθει από Αθήνα επέστρεψαν στη βάση τους καθώς επίσης η πυροσβεστική ενίσχυση από την Ιεράπετρα.
Συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης 56 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 20 άνδρες μέλη πεζοπόρων τμημάτων και δύο ελικόπτερα.
Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί και σε δασική έκταση στην περιοχή Ρατζακλί στην Κεφαλονιά που τέθηκε υπό έλεγχο το μεσημέρι. Η πυροσβεστική επενέβη για να κατασβήσει το πύρινο μέτωπο με οκτώ πυροσβέστες, τέσσερα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν ένα ελικόπτερο και δυο αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: