6/7/11

Κυνική παραδοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Για να σωθεί η Γερμανία επιβάλλεται το Μνημόνιο στην Ελλάδα!

Διαβάστε τι κατέθεσε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ο Σόιμπλε!


Αναδημοσίευση ανταπόκρισης της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας".
Ξεκίνησε χθες στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης η εκδίκαση αγωγής Γερμανών συνταγματολόγων, οικονομολόγων και πολιτικών, οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της Δεξιάς, ενάντια στη συμμετοχή της Γερμανίας στη διάσωση της Ελλάδας και ειδικότερα σε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας, αλλά και κατά της συμμετοχής της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Οι ενάγοντες έχουν ως βασικό τους επιχείρημα ότι τα μέτρα βοήθειας υπέρ της Ελλάδας παραβιάζουν τη ρήτρα για τη μη διάσωση χώρας-μέλους της Ε.Ε., αλλά και το γερμανικό Σύνταγμα που απαγορεύει κάτι τέτοιο.
Χθες στο δικαστήριο εμφανίστηκε και κατέθεσε κατά της αγωγής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και τάσσεται υπέρ της... "διάσωσης" της Ελλάδας.
«Η κρίση εθνικού χρέους, που υπέθαλψαν τα χαμηλά επιτόκια και τα ψευδή οικονομικά στοιχεία των υπερχρεωμένων χωρών, ενέχει κινδύνους μετάδοσης» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης.
Πλήθος ειδικών, είπε, φοβούνταν ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις από εκείνες της τραπεζικής κρίσης των ετών 2008 και 2009 και ως εκ τούτου, έπρεπε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν συντομότερο η «ομπρέλα» διάσωσης.
«Εκτός από τους πιστωτές και η Γερμανία, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα δεχόταν πιέσεις, δεδομένου ότι θα υποχωρούσε η εμπιστοσύνη των αγορών έναντι του ευρώ και εξαιτίας αυτής της υποχώρησης θα αυξανόταν το κόστος αναχρηματοδότησης. Η οικονομική βοήθεια από το Eurogroup και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα έπρεπε ως εκ τούτου να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων μετάδοσης της κρίσης. Το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν παρακάμφθηκε σε ό,τι αφορά τη σωτηρία της Ελλάδας. Στη Γερμανία καμία ουσιαστική δράση δεν ανελήφθη χωρίς απόφαση της Ομοσπονδιακής Βουλής» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει: «Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι πράξαμε όλα όσα αναγκαία και ορθά απαιτούνταν για τη διαφύλαξη του κοινού μας νομίσματος».
Επίσης υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες έχουν εφαρμοστεί ορθά και ότι δεν υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αν θα είχε ενδεχομένως μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για φορολογικές ελαφρύνσεις, εάν δεν υπήρχε η βοήθεια προς την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γερμανία θα είχε πέντε εκατομμύρια ανέργους».
Ενας από τους ενάγοντες είναι και ο καθηγητής οικονομολόγος Γιόακιμ Σταρμπάτιμ, που χθες μιλώντας στο περιοδικό «Σπίγκελ» τόνισε -μεταξύ άλλων-: «Είναι ήδη για εμάς μια επιτυχία η έναρξη της διαδικασίας αυτής. Το ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού, διότι εκβιάζεται από τους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι ήδη μια χρεοκοπημένη χώρα. Η λύση για αυτήν είναι η επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα. Κάτι τέτοιο πρέπει να πράξουν και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και ίσως και η Ισπανία».
Ο Γιόακιμ Σταρμπάτιμ είναι σφοδρός αντίπαλος του ευρώ και έχει ήδη προσφύγει στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ενάντια στη συμμετοχή της χώρας του στην ευρωζώνη αλλά και οποιασδήποτε βοήθειας προς την Ελλάδα.
Μέχρι τώρα έχει χάσει όλες τις σχετικές υποθέσεις.
Τη φορά αυτή ανάμεσα στους ενάγοντες βρίσκεται και ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, Βαυαρός υπερσυντηρητικός πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ. Ο κ. Γκαουβάιλερ υποστηρίζει ότι η μόνη λύση είναι η κήρυξη χρεοκοπίας εκ μέρους της Ελλάδας.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές φθινοπώρου. 
***********************************
Αντί σχολίου:
Ο  Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπήρξε απόλυτα ειλικρινής, μέχρι κυνικότητας: "Με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας (από την οποία, άλλωστε, η Γερμανία κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των ληστρικών επιτοκίων!) δεν κάνουμε χάρη στην Ελλάδα αλλά διασώζουμε τα πιο ζωτικά συμφέροντα της Γερμανίας και της Ευρωζώνης!" Η τραγωδία για τη χώρα μας είναι ότι αυτή την απλή αλήθεια δεν θέλει και δεν μπορεί να την αντιληφθεί η κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: