24/6/11

Γεννητούρια γυπαετού μετά από δεκαετίες!

Φόβοι για την επιβίωση του είδους λόγω της ανεξέλεγκτης  εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Αστερούσια Όρη!


Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια νεοσσός γυπαετού γεννήθηκε στην περιοχή των Αστερουσίων Ορέων στην Κρήτη. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ορνιθολογικής, η χαρμόσυνη αυτή είδηση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών προστασίας του είδους, τόσο από την ίδια, όσο και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Ο γυπαετός είναι Κρισίμως Κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, με έξι μόνο ζευγάρια στην ελληνική επικράτεια, όλα στην Κρήτη, που αποτελούν και τα μοναδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Όμως, την αισιοδοξία για την επιβίωση του είδους σκιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούμενου από 24 ανεμογεννήτριες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη επιτυχημένη φωλιά των γυπαετών και εξ ολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000, προειδοποιεί η Ορνιθολογική. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα μεγάλα αρπακτικά, όπως ο γυπαετός και το όρνιο, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από το 2007, στην ίδια περιοχή του δικτύου Natura 2000, η Ορνιθολογική έχει καταγράψει οχτώ προσκρούσεις όρνιων (οι επτά θανατηφόρες) στα πτερύγια των ανεμογεννητριών ήδη εγκατεστημένων αιολικών σταθμών.
“Η Ορνιθολογική καλεί το ΥΠΕΚΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιληφθούν την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα δημιουργηθεί στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας με την -από το 2010- ισχύουσα νομοθεσία. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με ίδιες άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους. Η άμεση ανάκληση όλων των αδειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους εντός των ΖΕΠ και των μεταναστευτικών διαδρόμων της χώρας κρίνεται αναγκαία, προτού ο όρος "Ζώνη Ειδικής Προστασίας" μετατραπεί σε έναν ακόμη περιβαλλοντικό ευφημισμό», επισημαίνει η Μ. Κορμπέτη, υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: