28/6/11

Ο οικονομικός βανδαλισμός του Μεσοπρόθεσμου!

Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν συνεπάγεται τη σωτηρία της χώρας σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times. Οι Φινλανδοί απειλούν και ζητούν αποκρατικοποιήσεις 140 δισεκατομμυρίων ευρώ για ασφάλεια!



«Οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής. Δεδομένων των όσων διακυβεύονται, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είχαν βάλει την Ελλάδα σε αυτή τη θέση».
Οι παραπάνω λέξεις συνοψίζουν την  άποψη των Financial Times για την επικείμενη ψηφοφορία από την ελληνική βουλή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και των εφαρμοστικών νόμων που το συνοδεύουν.

Τα ψέματα και η καταστροφή!
Με την Ελλάδα να βρίσκεται ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σε άρθρο των Financial Times επισημαίνεται πως αυτό το δίλημμα δεν θα έπρεπε να τεθεί ποτέ από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο αναλυτής των Financial Times Βόλφγκανγκ Μουνχάου, χαρακτηρίζοντας το δίλημμα "πολιτική πρόκληση", επισημαίνει πως η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν θα επιφέρει τη σωτηρία της Ελλάδας.
Με τίτλο του άρθρου "ίσως οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν "όχι", ο Βόλφγκανγκ Μουνχάου υποστηρίζει ότι η ελληνική Βουλή δεν θα έπρεπε να τεθεί ενώπιον του διλήμματος είτε θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και θα διασωθεί η χώρα ή θα καταψηφιστεί και η χώρα θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.
Εκτιμά μάλιστα ότι ακόμη και να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο η σωτηρία της χώρας δεν επιτυγχάνεται και ως εκ τούτου οι βουλευτές δεν θα έχουν απαντήσει στο δίλημμα εκπληρώνοντας το πατριωτικό τους καθήκον.
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι τα νέα πρόσθετα μέτρα που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, και τα οποία προκάλεσαν την οργή των πολιτών, αποτελούν "μια πολιτική πρόκληση και μια πράξη οικονομικού βανδαλισμού και θα εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία επίλυσης της κρίσης".
ΕΕ: Προετοιμάζεται και για απόρριψη του Μεσοπρόθεσμου!
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, προετοιμάζεται και για ενδεχόμενη απόρριψη των μέτρων λιτότητας από την ελληνική βουλή
"Εάν το πακέτο λιτότητας αποτύχει, η ΕΕ θα προσπαθήσει κατ΄αρχήν να κερδίσει χρόνο για να μεταπείσει την συντηρητική αντιπολίτευση προκειμένου να συναινέσει. Μία χαμένη ψηφοφορία δεν είναι και πτώχευση της χώρας, λένε κύκλοι στην ΕΕ", επισημαίνεται σε άρθρο της εφημερίδας.
Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει, θα έπρεπε όμως να συγκεντρώσει τα τελευταία δισεκατομμύρια για να πληρώσει τα λήγοντα τον Ιούλιο κρατικά ομόλογα.
Αναφέρεται επίσης ότι εάν η πτώχευση δεν μπορέσει να αποτραπεί, οι χώρες της ΕΕ και η ΕΚΤ θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή της επέκτασης και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Η εφημερίδα επικαλείται τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νόουμαν, σύμφωνα με τον οποίο "επειδή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία παίρνουν προς το παρόν βοήθεια και είναι εκτός αγορών, οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην Ισπανία".
Ασάφεια επικρατεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση του επόμενου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα ύψους περίπου 120 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.
Ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα με τράπεζες και ασφαλιστικούς ομίλους για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, η Φινλανδία απειλεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η χώρα απαιτεί για τις πιστώσεις της ασφάλεια μέσω τιτλοποίησης ακίνητης περιουσίας. Οι Φινλανδοί ζητούν να συμπεριληφθούν στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας τιτλοποιήσεις ακινήτων αξίας 140 δισεκατομμυρίων ευρώ και όχι μόνον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ όπως σχεδιάζεται μέχρι τώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: