18/5/11

Γιούργκεν Σταρκ : Μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας είναι αναπόφευκτη!

Αναπόφευκτη θεωρεί μια "μερική" απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των χωρών που έχουν δεχθεί βοήθεια από την τρόικα το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, όπως ανέφερε στο συνέδριο του Εκόνομιστ. Κάλεσε τις χρεωμένες χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ενώ χαρακτήρισε "συνταγή καταστροφής" για την Ελλάδα την αναδιάρθρωση.

"Η Ελλάδα δεν έχει άλλο τρόπο παρά να προωθήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή... Mια αναδιάρθρωση αποτελεί συνταγή καταστροφής, που θα άφηνε στον αέρα όλες τις ελληνικές τράπεζες", επέμεινε ο κ.Στάρκ εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του Economist.
Στην ομιλία του ο κύριος Σταρκ, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τόνισε ότι “απαιτούνται σημαντικά εντατικότερες προσπάθειες σε χώρες με προβλήματα στο χρέος τους”, ενώ ξεκαθάρισε πως “η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες του πακέτου βοήθειας είναι απόλυτα βασική” για τη συνέχεια της στήριξης της χώρας από τους εταίρους και πιστωτές της.
"Αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι μια αναδιάρθρωση, υποτίμηση ή άλλο θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων" της Ελλάδας, επεσήμανε και ανέφερε ότι η συζήτηση «πυροδοτείται από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο».
Τα μέτρα που επιβάλλονται από τα προγράμματα στήριξης των αδύναμων χωρών πρέπει να εφαρμοστούν ένα προς ένα, επισήμανε το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ.
Ο Σταρκ τόνισε ότι η υλοποίηση «φιλόδοξων και εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είναι καίριας σημασίας , γίνονται με ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας η μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας», από τη συμμετοχή στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
«Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με την απομόνωση των κρατών που έχουν μακροοικονομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο Γιούργκεν Σταρκ και χαρακτήρισε «πρόκληση την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», σε ένα περιβάλλον ενιαίου νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: