10/5/11

Πέτυχε η γερμανική υπονόμευση!

Αναπάντητο παραμένει το κύριο ερώτημα: τι είδους αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους επρόκειτο να λάβει η μυστική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των ηγεμονικών χωρών της Ευρωζώνης και του Ελληνα ομολόγου τους την Παρασκευή το βράδυ στο Λουξεμβούργο και γιατί η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να την τορπιλίσει μέσω του πασίγνωστου πλέον δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» περί δήθεν επικείμενης απόφασης της κυβέρνησης Παπανδρέου να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ; 
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ.
Του Γιάννη Ιωάννου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Γερμανοί πέτυχαν τον στόχο τους να υπονομεύσουν τη μυστική συνάντηση και να αποτρέψουν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης στο Λουξεμβούργο. Από τη στιγμή που έγινε «βούκινο» η σχεδιασθείσα ως «απολύτως μυστική» συνεδρίαση, δεν ήταν πια δυνατόν να αποφασίσει τίποτα. Οχι μόνο είχε χαθεί παντελώς το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αν υποθέσουμε ότι υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο, αλλά πρωτίστως ο κίνδυνος διαρροών ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων και των αποφάσεων ήταν εξαιρετικά υψηλός. Στην ουσία άγγιζε τα όρια της βεβαιότητας, αφού είχε πλέον αποδειχθεί εμπράκτως ότι η ίδια η γερμανική κυβέρνηση ή έστω ισχυρότατοι κύκλοι του Βερολίνου είχαν ήδη αποφασίσει να τορπιλίσουν τη συνεδρίαση, άρα θα διοχέτευαν οπωσδήποτε στα μέσα ενημέρωσης τις αποφάσεις της που ούτως ή άλλως θα είχαν προκαταρκτικό, ανεπίσημο χαρακτήρα αφού η συνεδρίαση ήταν άτυπη. Το γεγονός ότι συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν υποδηλώνει ότι η συνεδρίαση αυτή είχε προγραμματιστεί να είναι σοβαρή ως προς το τι θα συζητούσε και τι θα αποφάσιζε.
Την κρισιμότητα της συνεδρίασης αποδεικνύει έμμεσα και το γεγονός ότι αρχικά επιδίωξαν να διαψεύσουν ακόμη και ότι γινόταν η σύσκεψη τόσο ο εκπρόσωπος του Γιουνκέρ όσο και του Ρεν, παρόλο που και οι δύο συμμετείχαν σε αυτήν! «Αρνούμαι πλήρως ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση, αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς!», δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του αρχηγού της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Δεν γνωρίζω τίποτα για τέτοια σύσκεψη», δήλωσε στις Βρυξέλλες και εκπρόσωπος του Ολι Ρεν. Τελικά, μέσα στον χαμό που προκλήθηκε, υποτίθεται ότι δεν αποφάσισαν τίποτα. Ο ίδιος ο Γιουνκέρ δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι τα σενάρια αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ είναι «αβάσιμα» και «γελοία», προσθέτοντας ότι οι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης απέκλεισαν κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.Υπενθυμίζουμε εδώ ότι όπως είχαμε γράψει , οι Γάλλοι είναι έξω φρενών με την ελληνική κυβέρνηση γιατί έχουν πληροφορίες ότι διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Μέρκελ για την κατάρτιση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα διασφαλίζει τα γερμανικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των Γάλλων και των υπόλοιπων δανειστών της Ελλάδας.
Γαλλικές πηγές ισχυρίζονταν ότι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αυτή που ζήτησε τη σύγκληση της μυστικής συνεδρίασης του Λουξεμβούργου. Αν αυτό είναι όντως αληθές, τότε είναι προφανές ότι το Παρίσι βάζοντας στη συζήτηση τον Τρισέ της ΕΚΤ, τον Ολι Ρεν της Κομισιόν και τον Γιουνκέρ της Ευρωομάδας, ήθελε να πετύχει τουλάχιστον δύο πράγματα. Πρώτον, να δυναμώσει το μέτωπο κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους αφού όλοι αυτοί οι οργανισμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, Ευρωομάδα) είναι εναντίον της αναδιάρθρωσης. Δεύτερον, στην περίπτωση συζήτησης περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, να διευρυνθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα συζητηθεί το θέμα αυτό έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων και όχι μόνο τα γερμανικά.
Δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία έχουμε αλλεπάλληλες εμφανίσεις Γερμανών κυβερνητικών παραγόντων και συμβούλων της καγκελαρίου Μέρκελ που με δημόσιες δηλώσεις τους τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, είναι προφανές ότι το Βερολίνο δεν είχε κανένα λόγο να δει να πετυχαίνει μια μυστική συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο με το περιεχόμενο που ήθελαν να της δώσουν οι Γάλλοι.
«ΔΟΛΩΜΑ»:
Το παραμύθι περί δραχμής.
Στόχος του δημοσιεύματος του «Σπίγκελ» ήταν να αποκαλύψει τη σύγκληση της μυστικής συνεδρίασης με θέμα τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αν και όταν γίνει, και να τινάξει στον αέρα τη δυνατότητα των συμμετεχόντων στη σύσκεψη να λάβουν σοβαρές αποφάσεις επί του θέματος αυτού. Η δήθεν πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη ήταν εξαρχής παραμύθι, τελείως άσχετο με την πραγματικότητα και την πολιτική βούληση της Αθήνας. Ηταν μια εξαρχής χαλκευμένη «είδηση», άκρως εντυπωσιοθηρική, που θα λειτουργούσε ως «δόλωμα» για να προκαλέσει πανευρωπαϊκό σάλο, αποκαλύπτοντας παράλληλα στους πάντες τη μυστική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου και υπονομεύοντάς την. Οπως αποδείχθηκε, οι υπολογισμοί των Γερμανών ήταν σωστοί!
***************************
Αναδημοσίευση από εδώ:  Πέτυχε η γερμανική υπονόμευση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: