9/3/11

Με επιτόκιο - ρεκόρ δανείστηκε η Πορτογαλία!

Στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε η απόδοση στην δημπορασία διετών ομολόγων που πραγματοποιήσε σήμερα  Τετάρτη η Πορτογαλία.
Ειδικότερα, η χώρα κατάφερε να αντλήσει το μέγιστο ζητούμενο ποσό του 1 δισ. ευρώ στην σημερινή δημορπασία ομολόγων λήξης τον Σεπτέμβριο του 2013. Η μέση απόδοση ανήλθε στο 5,99% συγκριτικά με το 4,086% που διαμορφώθηκε στην προηγούμενη δημοπρασία που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2010. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 5,45%.
Η υπηρεσία διαχείρισης χρέους της Πορτογαλίας δέχτηκε συνολικές προσφορές ποσού 1,598 δις. ευρώ, ενώ ο δείκτης κάλυψης υποχώρησε στο 1,6 συγκριτικά με το 1,9 της προηγούμενης δημοπρασίας. Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία είχε ως στόχο να αντλήσει κεφάλαιο ύψους από 750 εκατ. ευρώ έως και 1 δις. ευρώ από την σημερινή δημοπρασία.
"Η δημοπρασία της Πορτογαλίας έτυχε ικανοποιητικής αποδoχής παρά τις έντονες πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι χώρες της Ευρωζώνης", σχολίασε στο Dow Jones Newswires η οικονομολόγος της Newedge, Annalisa Piazza.
Αντίθετη άποψη έχει ο στρατηγικός επενδυτής της Rabobank, Richard McGuire, ο οποίος υποστηρίζει ότι με τα τα επιτόκια να ανέρχονται σε τόσο υψηλά επίπεδα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν οι προσδοκίες της αγοράς για ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.
Λίγο πριν την δημοπρασία, η Πορτογαλία προέβη σε επαναγορά ομολόγων λήξης Ιουνίου του 2011 αξίας 14 μόλις εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του πακέτου επαναγοράς ομολόγων που είχε προαναγγείλει λίγο καιρό πριν, ενώ δεν πραγματοποίησε καμία αγορά ομολόγων λήξης Απριλίου.
Επιπλέον, η Πορτογαλία είδε σήμερα τις αποδόσεις των δεκαετών της ομολόγων να εκτοξεύονται σε ιστορικό υψηλό εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανταπεξέλθουν στα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους και ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
**********************************


Δεν υπάρχουν σχόλια: