7/3/11

"Μαύρη" Δευτέρα για την ελληνική οικονομία!

Δύσκολες ώρες περνάει η Ελλάδα με την υποβάθμιση – «χαστούκι» τoυ οίκου Moody’s. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο οίκος υποβάθμισε κατά 3 μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείει περαιτέρω υποβάθμισή της. Η υποβάθμιση εκτόξευσε το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου στις 915 μονάδες, σύμφωνα με το Bloomberg. Επίσης, υποχώρησε η ισοτιμία του ευρώ κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,3975 δολάρια.
Με μελανά χρώματα περιγράφει τις προπτικές της ελληνικής οικονομίας η Moody's που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Τα έσοδα καταρρέουν, οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προχωρούν, σημειώνει ο διεθνής οίκος.
Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody's ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τρεις μονάδες, από το Β1 στο Ba1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Moody's:
H υποβάθμιση συμπληρώνει τη διαδικασία αξιολόγησης που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010. Η απόφαση της Moody' s να υποβαθμίσει την Ελλάδα υπαγορεύεται από τρεις λόγους:
1) Τα μέτρα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητα για να σταθεροποιήσουν το χρέος της χώρας παραμένουν πολύ φιλόδοξα και είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την μέχρι τούδε πρόοδο.
2) Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην άντληση εσόδων.
3)Υπάρχει κίνδυνος ότι οι όροι που σχετίζονται με τη συνέχιση της βοήθειας μετά το 2013 αντικατοπτρίζουν κριτήρια ρευστότητας, στα οποία η χώρα ίσως δεν μπορέσει να ανταποκριθεί και (τα οποία) θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους. Επιπλέον, ο κίνδυνος μιας αναδιάρθωσης μετά το 2013 ίσως οδηγήσει ελληνικές αρχές και επενδυτές να συμμετάσχουν σε μία αναγκαστική ανταλλαγή ομολόγων προ της ημερομηνίας αυτής.
Πρώτον: Η Moody's αναγνωρίζει την πολύ σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος σταθεροποίησης και στην εισαγωγή της απαιτούμενης νομοθεσίας προκειμένου να υποστηριχθεί ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Ωστόσο πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στη συνέχιση εκτέλεσης των μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα και να πετύχει δραστικές περικοπές στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας. Είτε σχετίζονται με βελτιώσεις στη λειτουργικότητα των κρατικών επιχειρήσεων και στην εξοικονόμηση πόρων στις υπηρεσίες υγείας ή στις στρατιωτικές δαπάνες, είτε (σχετίζονται) με την εφαρμογή των μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, η δουλειά που έχουν μπροστά τους οι αρχές παραμένει τεράστια. Ως εκ τούτου, η Moody's εξακολουθεί να διακρίνει μεγάλους κινδύνους εφαρμογής στα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης και παρότι σημαντικό τμήμα της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας έχει ψηφιστεί, η πρόοδος στην εφαρμογή δεν ήταν επαρκής ώστε να απαλύνει τις ανησυχίες της υπηρεσίας αξιολόγησης
Δεύτερον, τα έσοδα της κυβέρνησης ανακάμπτουν αργά, εν μέρει ως αποτέλεσμα μια συνεχιζόμενης αδυναμίας στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, που η Moody' s εκτιμά ότι θα δεν βελτιωθεί παρά μόνο με αργό ρυθμό. Η Moody's απέδιδε πάντα μεγάλη σημασία στην εφαρμογή των μέτρων που θα αυξάνουν τα έσοδα της κυβέρνησης παράλληλα με τα μέτρα περιστολής των δαπανών και συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της ενδημικής φοροδιαφυγής που έχει συμβάλει στην επιδείνωση της πιστωτικής φερεγγυότητας της Ελλάδας. Καίτοι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει κάποια πρόοδο στην είσπραξη του ΦΠΑ, η Moody's σημειώνει ότι η πρόοδος στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος βελτιώνεται με αργότερους ρυθμούς (…) Η Moody΄s αναμένει ότι η είσπραξη φόρων επηρεάζεται αρνητικά από σοβαρά διοικητικά εμπόδια και από μία αναπόδραστη αντίσταση στη φορολογική συμμόρφωση τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Παρότι η σχετική νομοθεσία που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα βρίσκεται στη Βουλή, η υλοποίηση θα είναι προβληματική τόσο λόγω περιορισμών στους ανθρώπινους πόρων (π.χ έλλειψη δεξιοτήτων) όσο και εξαιτίας κεκτημένων συμφερόντων που ανθίστανται στην αλλαγή.
Η τρίτη αιτία για την παρούσα αξιολόγηση είναι η αβεβαιότητα σχετικά (i) με την ακριβή φύση και τους όρους της υποστήριξης που θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μετά το 2013 και (ii) τις επιπτώσεις αυτής της βοήθειας στους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Η Moody's αναγνωρίζει ότι το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εκδηλώσει πολύ ισχυρή υποστήριξη στην Ελλάδα υπό τον όρο ότι η χώρα θα είναι συνεπής με το οικονομικό της πρόγραμμα. Η βασική υπόθεση της υπηρεσίας αξιολόγησης είναι ότι αυτή η βοήθεια θα συνεχίσει να υφίσταται και ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι καλύτερο για να είναι συνεπείς με τους όρους που περιέχονται στο Μνημόνιο. Ωστόσο, δημόσιες τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων υποστηρίζουν ότι επιπρόσθετη στήριξη ρευστότητας μετά το 2013 υπόκειται στην αποτίμηση των δυνατοτήτων δανεισμού, το αποτέλεσμα του οποίου είναι αβέβαιο επί του παρόντος.
Η Moody's, επίσης, σημειώνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το σχέδιο ενός μακροπρόθεσμου μηχανισμού στήριξης, συζητήσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στην παρεχόμενη πίστωση της Ελλάδας από την Τρόικα. Παρότι τέτοιες αλλαγές μπορούν να μειώσουν τον ρυθμό και το μέγεθος επιδείνωσης της «εξυπηρεσιμότητας» του ελληνικού χρέους, δεν είναι πιθανόν να έχουν σημαντική επίδραση στο συνολικό όγκο του χρέους και άρα δεν αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία.
Το κεντρικό σενάριο της Moody's παραμένει ότι οι κάτοχοι ομολόγων δεν θα υποστούν απώλειες. Ωστόσο η υπηρεσία αξιολόγησης πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών (default) ή μιας αναγκαστικής ανταλλαγής ομολόγων έχει αυξηθεί από την τελευταία υποβάθμιση του Ιουνίου του 2010.
Η Moody's δεν πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη στήριξη ρευστότητας από την Τρόικα αποκλείει αναγκαστικά ένα περιστατικό χρεοκοπίας. Η ακριβής φύση και οι όροι της μελλοντικής εξωτερικής βοήθειας προς την Ελλάδα –και οι επιπτώσεις τους στους κατόχους ομολόγων- είναι ασαφείς και μπορεί να παραμείνουν έτσι ακόμη και εάν διευκρινιστεί σε μεγάλοι βαθμό η ταυτότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Η Moody's πιστεύει ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος μπορεί να αυξηθούν και ότι μία λύση που απαιτεί απώλειες για τους κατόχους ομολόγων γίνεται πιο ελκυστική. Η άποψη αυτή αντιστοιχεί στο Β1 της αξιολόγησης που ανακοινώθηκε σήμερα.
Περαιτέρω υποβάθμιση θα μπορούσε να επέλθει εάν η αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα λιτότητας δείξει ότι εξασθενεί ή εάν η βούληση της Τρόικας να παράσχει υποστήριξη αρχίσει να χάνεται. Αντιστρόφως, αναβάθμιση θα μπορούσε να προέλθει εάν η πιθανότητα χρεοκοπίας κριθεί ότι απαλείφεται και ο ρυθμός της δημοσιονομικής σταθεροποίησης προχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αυτή τη στιγμή εκτιμά η Moody's –για παράδειγμα μέσω της είσπραξης μεγάλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις ή εάν θετικές εκπλήξεις στα φορολογικά έσοδα αποκαλύψουν ισχυρή πρόοδο στην μάχη που δίνει η κυβέρνηση απέναντι στη φοροδιαφυγή. Εάν η Τρόικα επεκτείνει την μακροπρόθεσμη ταμειακή στήριξη στην Ελλάδα, χωρίς να προκύψουν απώλειες για τους ομολογιούχους, και αυτό επίσης θα μπορούσε ένα οδηγήσει σε αναβάθμιση.
*****************
Αναδημοσίευση από εδώ : Ολόκληρη η έκθεση - σοκ της Moody's.

Δεν υπάρχουν σχόλια: