29/5/10

Οι βαφές ένοχες για τον θάνατο της μαίας στο μαιευτήριο «Έλενα» που συνέβει πριν από ένα χρόνο!

ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΙΑΣ ΣΤΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»:
Καρκινογόνος ουσία η αιτία!
Την επικινδυνότητα των ελλείψεων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα νοσοκομεία έρχεται να επιβεβαιώσει το πόρισμα για τον θάνατο της μαίας Μαρίας Νέζη στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» στις 15 Ιούλη 2009. Ο θάνατός της, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, οφείλεται στην καρκινογόνο ουσία «τολουόλιο» που περιέχεται στα χρώματα που χρησιμοποιούνται για βάψιμο εσωτερικών χώρων. Μάλιστα η διάθεση αυτής της ουσίας έχει απαγορευτεί όταν η συγκέντρωσή της σε κολλητικές ουσίες και βαφές είναι μεγαλύτερη κατά 0,1% του βάρους τους.

Ο θάνατος της 45χρονης μαίας, και μητέρας δύο παιδιών, σημειώθηκε το μεσημέρι της 15.7.2009. Παρουσίασε δύσπνοια, ερυθρότητα προσώπου και σπασμούς. Της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες αλλά τελικά η εργαζόμενη κατέληξε. Επίσης, το ίδιο διάστημα, ακόμα τριάντα εργαζόμενοι στο μαιευτήριο παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για την αντιμετώπισή τους.Εκείνη την περίοδο έγινε ανακαίνιση στον όροφο που εργαζόταν η άτυχη μαία, χωρίς να εκκενωθούν οι χώροι νοσηλείας.
Ο ιατροδικαστής Νικ. Καλογρηάς διαπίστωσε ότι η άτυχη μαία είχε μυοκαρδιοπάθεια αλλά στην έκθεσή του σημειώνει: «Δεν γνωρίζω αν η μυοκαρδιοπάθεια συνεισέφερε στην αιτία θανάτου και, αν ναι, σε ποιον βαθμό. Ομως η έκθεση σε τολουόλιο, πιστοποιημένη εργαστηριακώς και συνάδουσα με την κλινική εικόνα που μου ετέθη υπ΄ όψιν (δύσπνοια - ερυθρότητα προσώπου - λαρυγγοσπασμός - συρίττονες), φαίνεται να είναι αυτή που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προκάλεσε τον θάνατο (συνεπικουρούμενη ή μη από τη μυοκαρδιοπάθεια)».
Και το συμπέρασμά του είναι καταπέλτης: «Απ' τα ευρήματα νεκροψίας - νεκροτομής προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε από έκθεση σε τολουόλιο - περιφερειακή πνευμονική εμβολή - μυοκαρδιοπάθεια».
Αποκαλύπτεται, δηλαδή, πόσο απαραίτητος είναι ο προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τις υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας οι οποίες θα υποδεικνύουν, και θα παίρνουν, τα απαραίτητα μέτρα στη διάρκεια της εργασίας τους. Κι όμως και αυτό το τραγικό γεγονός χρησιμοποιήθηκε και απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσουν τον ολισθηρό δρόμο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης τομέων των δημόσιων νοσοκομείων αναθέτοντας την υγιεινή και ασφάλεια του νοσοκομείου σε Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠ). Η σύμβαση της ΕΞΥΠ λήγει σε δυο μήνες και η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων και του Σωματείου, να προκηρυχτούν οι θέσεις του γιατρού και τεχνικού εργασίας στις οποίες να προσληφθούν μόνιμοι επιστήμονες.
**********
Aναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη:
ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΙΑΣ ΣΤΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» Καρκινογόνος ουσία η αιτία

Δεν υπάρχουν σχόλια: