19/3/10

Νέα προειδοποίηση από την Κομισιόν για τις περιοχές Natura 2000!

Σε συνέχεια της καταδίκης του 2007!

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται για όλο και περισσότερα περιβαλλοντικά ζητήματα η Ελλάδα και χτες ήταν η σειρά της μέριμνας που δείχνει η χώρα μας για την βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στην χώρα μας προειδοποίηση για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων σχετικά με τη βιοποικιλότητα, απειλώντας με επιβολή προστίμου διότι έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ελλάδα τον Οκτώβριο 2007, επειδή η χώρα μας δεν είχε καθορίσει επαρκή αριθμό ζωνών ειδικής προστασίας (ΖΕΠ, για τα άγρια πτηνά). Το Δικαστήριο επισήμανε πολλές παραλείψεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δώδεκα είδη που χρήζουν αποτελεσματικότερης προστασίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το είδος Gypaetus barbatus, που συγκαταλέγεται μεταξύ των βιολογικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα προσέθεσε 12 επιπλέον ΖΕΠ, ήτοι 163 συνολικά στην επικράτειά της, και χαρακτήρισε επαρκή τον αριθμό περιοχών.
Η έκταση όμως που συνολικά καλύπτεται από τα λαμβανόμενα μέτρα εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή ως προς τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου. Περίπου 32 σημαντικές περιοχές για τα πτηνά εξακολουθούν να μην καλύπτονται από τη ΖΕΠ, ενώ 67 περιοχές καλύπτονται ανεπαρκώς και τα όριά τους θα πρέπει να χαραχθούν εκ νέου.
Σχετικά με το θέμα, ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Γιάνεζ Ποτόκνικ κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών Natura 2000 "προτού να είναι πολύ αργά".

Gypaetus barbatus-Γυπαετός: ένα-δύο ζευγάρια έχουν απομείνει στα Βαρδούσια!

ΥΓ) Αλήθεια κα.Μπιρμπίλη και κ.Μωρα'ί'τη μπορείτε να μας απαντήσετε τέσσερις απλές ερωτήσεις;
* Είναι τα Βαρδούσια βιότοπος του Γυπαετού (Gypaetus barbatus) ναι ή όχι;
* Ανήκουν τα Βαρδούσια στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα Πτηνά, ναι ή όχι;
* Με βάση το δικό σας νομοθετικό ανοσιούργημα για την Χωροθέτηση των ΑΠΕ, δίνετε ή όχι την δυνατότητα να εγκαθίστανται Αιολικά Πάρκα σε περιοχές Natura 2000;
* Αυτές τις ημέρες δίνετε ναι ή όχι, άδεια για εγκατάσταση τεράστιου αιολικού πάρκου στα Βαρδούσια;

Ρωτάμε αλλά ξέρουμε ότι δεν θα απαντήσετε ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: