2/3/10

Γ. Παπανδρέου: Ζητάμε από τους Έλληνες να ζουν με λιγότερα!

Σκληρά μέτρα προανήγγειλε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός!

Σε έντονα δραματικούς τόνους ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ: "Τέλος εποχής, βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου..."
Η ώρα του "λογαριασμού" έφθασε, καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους είπε, ότι η χώρα βρίσκεται προ των πυλών αδυναμίας δανεισμού και χρεοκοπίας και ξεκαθάρισε ότι την Τετάρτη θα ανακοινώσει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις, για να μην βουλιάξει –όπως είπε- η χώρα. Ο πρωθυπουργός αφού περιέγραψε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις πιέσεις που δέχεται η χώρα απο το εξωτερικό έστειλε μήνυμα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι απλά οικονομικό αλλά είναι βαθιά πολιτικό και βαθιά κοινωνικό. Μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει τις ευθύνες της.
«Έχουμε συνείδηση χρέους απέναντι στην πατρίδα. Τα πράγματα στην χώρα έχουν φτάσει στα όριά τους. Κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα», τόνισε χαρακτηριστικά."Αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει, τότε κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε, όχι τον 14ο, αλλά τον 5ο και τον 4ο μισθό ή ακόμη και τις συντάξεις. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου".
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους λένε ότι με τα νέα μέτρα η χώρα θα μπει σε ύφεση λέγοντας ότι: «πρωταρχικά δεν μας απειλεί η ύφεση αλλά η αδυναμία δανεισμού. Λίγο μετά είπε ότι πληρώνουμε την έλλειψη αξιοπιστίας που θέριεψε και ότι χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων για να πείσουν τους πολίτες τους.
Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε και στοιχεία της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας λέγοντας ότι το δημόσιο χρέος αγγίζει τα 300 δις ευρώ ενώ το εθνικό εισόδημα είναι περίπου 240. Πάνω από 100 δις ευρώ χρειάζονται τα ταμεία του δημοσίου για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του την ώρα που πρέπει να δανειστούμε τα μισά από αυτά.
Επισήμανε ότι οι δανειστές μας ζητούν όλο και περισσότερα επιτόκια και συνέκρινε τους όρους δανεισμού της Ελλάδας με αυτούς της Γερμανίας με την οποία όπως είπε δανειζόμασταν πριν από λίγα χρόνια περίπου με τους ίδιους. Είπε ότι για 5 δις ευρώ δάνειο πληρώνουμε τόκο 750 εκ. ευρώ παραπάνω από το Βερολίνο.
Όσον αφορά στα νέα μέτρα ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι θα αφορούν όλους. «Δεν θα επιτρέψω να δυσκολεύονται οι συνταξιούχοι και μισθωτοί και όσοι πλουτήσαν εις βάρος του δημοσίου να πίνουν εις υγείαν του κορόιδου. Τέλος , ο Γ.Παπανδρέου έκανε αναφορά στην διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη υπενθυμίζοντας ότι εκεί ο Ανδρέας Παπανδρέου σημείωνε πως «Για να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη χρειάζεται λαϊκή κυριαρχία και για να έχουμε λαϊκή κυριαρχία χρειάζεται εθνική κυριαρχία». Αφού τόνισε ότι "σήμερα έχει τρωθεί η κυριαρχία μας", έθεσε το διακύβευμα για το μέλλον: "Να ορίζουμε εμείς την τύχη μας".
Δυναμική και άμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στα όσα είπε ο κ.Παπανδρέου!


Άμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ με γραπτή ανακοίνωσή του, στην ομιλία του κ. Παπανδρέου: "Τις γενναίες αποφάσεις, για τις οποίες μίλησε ο Γ. Παπανδρέου, ας τις πάρει σε βάρος αυτών που λήστεψαν και ληστεύουν το λαό, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων.... Αλλά επειδή αυτών τα συμφέροντα υπηρετεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παίρνει άγρια μέτρα σε βάρος των θυμάτων, των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τεράστια ψέματα και τεχνάσματα για να τα δικαιολογήσει.
Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν παρθεί προτού να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Οι κατευθύνσεις τους υπήρχαν και στο πρόγραμμά του.
Όλοι στους δρόμους. Γενικός ξεσηκωμός για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ, που υποστηρίζουν η ΝΔ και το ΛΑΟΣ."
Ενώ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε εκδήλωση για τα 67 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, δήλωσε: «Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, την ΕΕ και το ΔΝΤ, εμείς στηρίζουμε τους λαϊκούς αγώνες που πρέπει να ξεσηκωθούν με την μορφή μιας συλλογικής αντεπίθεσης» . Η κ. Παπαρήγα έβαλε το δίλημμα «ή θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία ή θα πτωχεύσει ο ελληνικός λαός. Υπάρχει η Ελλάδα των πλουσίων και η Ελλάδα του λαού. Εμείς είμαστε με αυτή την Ελλάδα, και αυτή δεν πρέπει να πτωχεύσει: Η Ελλάδα του εργαζόμενου λαού».

ΣΥΡΙΖΑ: "Σε πόλεμο η χώρα-Φυγομαχεί ο πρωθυπουργός"!

Ως φυγόμαχο χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του «δε θέτει ζητήματα αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των αγορών.Ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό, ακόμα και για την απώλεια του 4ου, τον 5ου ή τον 6ου μισθού, αλλά να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του έναντι των αγορών»! Καταλήγοντας η ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζει ότι τα μέτρα « θα ισοπεδώσουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, θα βυθίσουν τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση, και θα την παραδώσουν στους κερδοσκόπους και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ οφείλει να εξηγήσει ποιές θα είναι οι συνέπειες των επιλογών του για το εισόδημα, την απασχόληση και τα ασφαλιστικά του πολίτη. Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κοιτάει την ατζέντα των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η Αριστερά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: