23/2/10

Τα βεγγαλικά που έκαψαν τη Φιλοθέη!

Γράφει ο Πέτρος Μανταίος.

Είχαμε ξεχάσει εκείνη τη φιγουρατζίδικη ιστορία με τα... ολυμπιακά βεγγαλικά των πανηγυρισμών που έκαψαν περί τα 6.500 τετραγωνικά πράσινο στη Φιλοθέη, κατά τη δεξίωση (όλα κάψ' τα!) της 14ης Αυγούστου 2004 που παρέθεσε στην εκεί έπαυλή του το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.
Μας τη θύμισε απόφαση του αρμόδιου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, που έκρινε ενόχους (πέντε έως οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή) τρεις... πυροτεχνουργούς, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί ως υπαίτιοι. Οσο για το ζεύγος Αγγελοπούλου, με εισαγγελική, τότε, διάταξη είχε κριθεί «πως δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, και η δικογραφία γι' αυτούς προσωπικά τέθηκε στο αρχείο».
Οι ένοχοι τώρα «πυροτεχνουργοί». Οπως τουλάχιστον υποστήριξαν αγορεύοντες οι δικηγόροι τους, αυτοί είναι μια άλλη... πονεμένη (ελληνική) ιστορία. Επειδή στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται ειδικότητα... ρίπτη πυροτεχνημάτων, τη δουλειά είχε πάρει -έναντι αδρότατης αμοιβής (η γκλαμουριά πληρώνεται!)- αμερικανική εταιρεία που όρισε υπεύθυνο Αμερικανό ειδικό. Σ' αυτές τις περιπτώσεις συνηθίζεται -για το «τυπικό»- να μπαίνουν στις άδειες -με αμοιβή... της πλάκας- τοπικά ονόματα, που ναι μεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του νόμου (ως γνωστόν μεγάλη κατηγορία των παρ' ημίν νόμων είναι... στραβομάτηδες), αλλά η σχέση τους με την ειδικότητα που «υπογράφουν» είναι... χαώδης. Αυτοί οι πυροτεχνουργοί-μαϊμού καταδικάστηκαν. Για τον Αμερικανό ειδικό -που ήταν ο αναμφιβόλως υπαίτιος της πυρκαγιάς- «οι ευθύνες παραγράφηκαν καθώς δεν είχε κλητευθεί (!) και η δίκη ως προς αυτόν διαχωρίστηκε».
Ξέρετε ποιος ήταν ο «επίλογος» αυτής της... διδακτικής ιστορίας που δεν μαθεύτηκε, και που δεν θα ήταν... κομψό να επιχειρήσουν κάποιοι να τον διαψεύσουν; Λίγο μετά, τα καμένα φυτεύτηκαν -όσο και όπως φυτεύτηκαν- από... εθελοντές μαθητές των δημοτικών της περιοχής. Ούτε μεροκάματα ούτε τίποτα!
Συμβαίνει, πότε πότε, να θυμώνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: