22/1/10

Νέος σεισμός 5,1 ρίχτερ στην Ναύπακτο...

Νέα επίσκεψη του εγκέλαδου είχαμε τα ξημερώματα στην περιοχή της Ναυπακτίας, αφού στις 2.46 τα ξημερώματα σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση.
Η δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στην περιοχή Ευπαλίου στη Φωκίδα, ανατολικά της Ναυπάκτου, όπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιστούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν το ίδιο με τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και ταρακούνησε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Δεν αναφέρθηκαν πάντως ζημίες ή θύματα.
Mέχρι στιγμής το μοναδικό πρόβλημα που έχει αναφερθεί είναι οι πτώσεις βράχων στην παραλιακή οδό της Ναυπάκτου, και ρηγματώσεις σε παλαιά σπίτια και σχολεία, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τους 4,5 βαθμούς.
«Από τα έως τώρα δεδομένα σχηματίζουμε την εντύπωση ότι επρόκειτο για μετασεισμική δόνηση», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Το δηλώνουμε, όμως, με επιφύλαξη λόγω του μεγάλου μεγέθους της δόνησης. Τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δύο σεισμοί είχαν πανομοιότυπο μηχανισμό γένεσης και προήλθαν από το ίδιο ρήγμα, γεγονός που δείχνει ότι δεν έγινε μετατόπιση σεισμικής δραστηριότητας σε γειτονικό ρήγμα», προσέθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε ότι όλες αυτές τις ημέρες έχουν εκδηλωθεί εκατοντάδες μικρότεροι σεισμοί και σημείωσε ότι «όπως φαίνεται, ίσως βρισκόμαστε σε μετασεισμική πορεία». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 03.46, δηλαδή μία ώρα μετά την εκδήλωση του σεισμού, είχαν καταγραφεί 26 μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους έως 4,5 Ρίχτερ.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σώκος επεσήμανε ότι δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και τρίτος σεισμός παρόμοιου μεγέθους, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η πιθανότητα αυτή απομακρύνεται όσο περνούν οι ημέρες.
Σοβαρές ζημιές υπέστη το σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, ενώ ο Νομάρχης Φωκίδας έδωσε εντολή να κλείσουν προληπτικά όλα τα σχολεία του Ευπαλίου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Ρηγματώσεις κατεγράφησαν, επίσης, σε σχολεία και σπίτια του Ευπαλίου, της Ναυπάκτου και της Πάτρας, ενώ προσωρινά διεκόπη η κυκλοφορία σε επαρχιακές οδούς λόγω κατολισθήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: