6/12/09

Μονή Κηπίνας.

Ο κήπος των μοναχών.
Χτισμένη μέσα σε βράχο στα Τζουμέρκα όρη η εντυπωσιακή κατασκευή της μονής προκαλεί δέος… Το όνομα της κατά την παράδοση προήλθε από τους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί της μονής και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Κατά τον Σεραφείμ Βυζάντιο το μοναστήρι χτίστηκε το 1212 από κάποιον αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο.
Οι θρησκευτικές αναπαραστάσεις.
Οι τοιχογραφίες που στολίζουν το εσωτερικό της μονής από τον 18ο αιώνα αναπαριστούν διάφορα θέματα: Ο Χριστός Παντοκράτορας, η Θεοτόκος, οι Άγιοι και πολλές σκηνές από το Ευαγγέλιο.
Η κρυψώνα.
Μέσα στην μονή υπάρχει μια μυστική πόρτα που οδηγεί σε κρύπτη. Κατά την περίοδο της εθνικής αντίστασης αποτελούσε κρησφύγετο των αντιστασιακών. Στον πρόναο του καθολικού αριστερά βρίσκεται μια βαθιά σκοτεινή σπηλιά. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, κατέφευγαν εκεί για ασφάλεια οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών. Το σπήλαιο έχει μήκος 240 μ. και εξερευνήθηκε το 1956 από τη σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου, δεν είναι όμως επισκέψιμο .
Τα κελιά.
Τέσσερα κελιά στο σύνολό τους φιλοξενούσαν τους μοναχούς που ζούσαν εδώ κατά το παρελθόν. Σήμερα προσφέρονται για διανυκτέρευση των επισκεπτών.
Η κρεμαστή γέφυρα.
Το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι είναι λαξεμένο στην πλαγιά του βράχου. Η κρεμαστή γέφυρα πριν από την είσοδο στην μονή ήταν και παραμένει κινητή. Όταν αυτή σηκώνεται δημιουργεί κενό 4 μέτρων στο γκρεμό και προφύλαγε το μοναστήρι από επίδοξους επιδρομείς.
Πρόσβαση.
Η μονή Κηπίνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου καθώς είναι σκαρφαλωμένο στο κοίλωμα ενός ψηλού κατακόρυφου βράχου. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: