23/11/09

Πρόταση: Σαββατοκύριακο στη Γραμμένη Οξιά...


Εάν για σας φυσική ομορφιά σημαίνει ένα ομιχλώδες, μυστηριακό δάσος, με τις οξιές, τα πλατάνια και τις βελανιδιές στα υγρά, γήινα χρώματα του φθινοπώρου, τότε η Ορεινή Ναυπακτία είναι η Εδέμ. Μια ζωή να την περπατάς, δεν σου φτάνει - ατέλειωτες οι πεζοπορικές κι ορειβατικές διαδρομές της. Ανάβαση στην Παλιοβούνα, πεζοπορία στο μονοπάτι του Κάκαβου (από την Ανω Χώρα στην Αμπελακιώτισσα), εκδρομή στη μικρή τεχνητή λίμνη του Εύηνου αλλά και στη λίμνη και το φράγμα του Μόρνου με το μισοβυθισμένο Κάλλιο, όρεξη να 'χεις να περπατάς....Για κάποιους φανατικούς ορειβάτες, που έχουν οργώσει τα ελληνικά βουνά, η ορειβατική εκδρομή που προτείνει ένας από τους πιο δραστήριους ορειβατικούς συλλόγους, ο ΦΟΑ «Αριστοτέλης», με έδρα το Αντίρριο, είναι η αγαπημένη τους.
Ξεκινάτε από Αντίρριο το πρωί του Σαββάτου. Διασχίζετε με το αυτοκίνητό σας όλη σχεδόν την Ορεινή Ναυπακτία: Κροκίλιο, Πενταγιοί, Αρτοτίνα είναι κάποια από τα πανέμορφα χωριά που περνάτε, με κατεύθυνση τη Γραμμένη Οξιά - το δάσος εκεί θα σας συνεπάρει με την ομορφιά του. Από εκεί που θα αφήσετε το αυτοκίνητο, η πορεία μέχρι το καταφύγιο διαρκεί περί τις 2,5 ώρες και χαρακτηρίζεται εύκολη.
Η διανυκτέρευση του Σαββάτου θα γίνει στο εν λόγω ορειβατικό καταφύγιο της Οξιάς, σε υψόμετρο 1.740 μέτρων.
Οι παλαίμαχοι ορειβάτες το ονομάζουν «τετραεθνές», καθώς είναι στο σημείο που συναντιούνται Φωκίδα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Αιτωλοακαρνανία. Υπόψη πως το ορειβατικό καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 35 άτομα - οι υπόλοιποι θα μείνουν σε σκηνές στο ύπαιθρο, οπότε καλού κακού πάρτε μαζί σας αντίσκηνο, υπνόσακο (γιατί θα κάνει πολύ κρύο) και το φαγητό σας.
Το πρωί της Κυριακής, εάν ο καιρός σας το επιτρέπει, θα πρέπει οπωσδήποτε να ανεβείτε στην κορυφή Σαράνταινα σε ύψος 1.740 μέτρων, διασχίζοντας με θέα το Βελούχι και τα Βαρδούσια, πυκνά δάση από έλατα και οξιές, και αν τα πόδια σας αντέχουν συνεχίστε ως την Οξυά (1926 μ.). Αξίζει ο κόπος σας και η ώρα που θα διαθέσετε για να ανεβείτε: η θέα από εκεί πάνω είναι αξέχαστη.
Βέβαια, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τα υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας. Εκτός από την Ανω Χώρα, υπάρχει και η Λιμνίτσα, η Τερψιθέα, η Ελατού, η Αμπελακιώτισσα, ο Πλάτανος, η Κλεπά. Ατμοσφαιρικοί ξενώνες με αναμμένο τζάκι, τσίπουρο, κάστανα, μεζέδες σπουδαίοι - τι άλλο θέλετε, αλήθεια...
Στο γυρισμό, η γραφική Ναύπακτος, η πρωτεύουσα της επαρχίας, θα σας γλυκάνει πριν επιστρέψετε στα καθήκοντά σας. Ιστορικό λιμάνι, με το Κάστρο της να δεσπόζει - μη ξεχάσετε να πείτε μια καλησπέρα στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, το άγαλμα του οποίου θυμίζει πως ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» πολέμησε και τραυματίστηκε στη διάσημη ναυμαχία του 1571, που έγινε σ' αυτά τα νερά: ο ενωμένος στόλος Βενετίας, Ισπανίας, Βατικανού και Μάλτας συνέτριψε τον οθωμανικό στόλο - οι Τούρκοι έκαναν 128 χρόνια να ξαναπατήσουν στη Ναύπακτο...
Εναλλακτικές Προτάσεις για περισσότερο «ψαγμένους»...
Α) Πεζοπορική διαδρομή: Καταφύγιο Γραμμένης Οξυάς - Κορυφογραμμή - Αρτοτίνα.
Μια μεγάλη διαδρομή που αποτελεί και τμήμα του Ε4.
Αφετηρία της πορείας μας είναι το καταφύγιο τους Ε.Ο.Σ Λαμίας το οποίο είναι χτισμένο στο διάσελο Γαρδικίου - Γραμμένης Οξυάς. Στο καταφύγιο φτάνουμε διασχίζοντας 17 χλμ καλοπατημένου δασικού χωματόδρομου που οδηγεί από το χωριό Γαρδίκι στο χωριό Γραμμένη Οξυά. Το καταφύγιο βρίσκεται σε παράκαμψη 500 μ. από τον κεντρικό χωματόδρομο. Είναι μεγάλο και άνετο. Έξω από το καταφύγιο υπάρχει πηγή και χώρος για κατασκήνωση.
Νωρίς το πρωί αφήνουμε το καταφύγιο και γυρνάμε στη διασταύρωση με τον κεντρικό χωματόδρομο. Περνάμε απέναντι και πέρνουμε βορειοανατολική κατεύθυνση ακολουθώντας την γυμνή ράχη η οποία είναι ορατή σε όλη την διάρκεια της αρχικής μας πορείας.
Αφού διασχίσουμε όλη την κορυφογραμμή (χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε βροχερή μέρα), (κορυφές 1713, Πύργος, 1614, 1604, Πολεμίστρα) φτάνουμε στη Μηλιά την οποία τραβερσάρουμε από δεξιά (νοτιοανατολική κατεύθυνση), και βαδίζουμε σε καλοχαραγμένο μονοπάτι, μέχρι να βγούμε σε διάσελο - δρόμο, όπου και τον ακολουθούμε. Στο τέρμα του δρόμου τα πράγματα γίνονται λίγο δύσκολα καθώς δεν υπάρχει σήμανση και θα πρέπει να «δουλέψει» απαραίτητα χάρτης και πυξίδα (ή ακολουθούμε πιστά, την καταγεγραμμένη διαδρομή στο GPS). Αφού αφήσουμε το δρόμο μπαίνουμε σε δασώδη περιοχή όπου στο δεξί μας χέρι βλέπουμε συνέχεια τις κορυφές Πάνω-Κάτω Ψηλό και το Γιδοβούνι, ενώ στα αριστερά το Ομαλό. Η κατεύθυνση μας είναι ανατολική με φθίνουσα νότια. Το «μονοπάτι» ελίσσεται χωρίς σήμανση αλλά με λίγο «καλό» μάτι και προσοχή είναι δυνατή η διάσχιση του. Σκοπός της πρώτης μέρας (7-8 ώρες πορεία) είναι να φτάσουμε στο καλύτερο σημείο για κατασκήνωση, κάτω ακριβώς από το Σινάνι. (μεγάλο διάσελο, με χαρακτηριστική στάνη, πηγή, δυνατότητα για φωτιά καιμεγάλο χώρο για πολλές σκηνές). Την επόμενη μέρα φεύγοντας από την κατασκήνωση ακολουθούμε το δασικό δρόμο μέχρι τα Μουσουνιτσιώτικα λιβάδια με νότια κατεύθυνση και περνάμε το Καρυώτικο ρέμα, παρακάμπτοντας το Γιδοβούνι έχοντας πάντα τις εντυπωσιακές κορυφές Πάνω - Κάτω Ψηλό στα αριστερά. Αφού προχωρήσουμε το δρόμο, σε χαρακτηριστικό σημείο (πινακίδα) ξεκινάει το Ε4 που θα μας βγάλει στην Αρτοτίνα (5-6 ώρες από κατασκήνωση). Με νοτιοδυτική κατεύθυνση προς την Κουφόλακα (περιοδικό ρέμα που φτάνει μέχρι το Καρυώτικο ρέμα), και πυκνή σήμανση, φτάνουμε σε σημείο με πηγή. (στο αριστερό μας χέρι - με υπομονή γεμίζουμε). Συνεχίζουμε με νοτιοδυτική κατεύθυνση με προορισμό την θέση Σταυρός. (για το τελικό κατέβασμα στην Αρτοτίνα). Προσοχή, στο εικονοστάσι του Κωνσταντίνου και Ελένης (Σταυρός) πάμε αριστερά και όχι ευθεία. Το κατέβασμα διαρκεί περίπου 1 ώρα και καταλήγουμε σε χωματόδρομο. Σχεδόν έχουμε τελειώσει (βλέπουμε την Αρτοτίνα). Ανεβαίνουμε στην Αρτοτίνα με συνεχείς εναλλαγές μονοπάτι - δρόμου αφού περάσουμε πρώτα το Βαρδουσόρεμα που έρχεται από την Αλογόραχη.Η συνολική απόσταση της διαδρομής είναι 31 χλμ και απαιτούνται σίγουρα 2 ημέρες.
Β) Ποδηλατική εκδρομή: Γαρδίκι - καταφύγιο Οξυάς - χωριό Γραμμένη Οξυά - Πλάτανος (52 χλμ).
Ξεκινάμε από το γήπεδο του Γαρδικιού και ακολουθούμε τον χωματόδρομο που πάει στη Γραμμένη Οξυά. Στρίβουμε στο καταφύγιο και ακολουθούμε το δρόμο στη νότια κορυφογραμμή μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Κατηφορίζουμε στην άσφαλτο έξω από το χωριό Λεύκα και την ακολουθούμε μέχρι το χωριό Γραμμένη Οξυά. Από εκεί παίρνουμε την ανηφόρα μέχρι το διάσελο του καταφυγίου. Κατηφορίζουμε προς Γαρδίκι και μετά από 7 χλμ στρίβουμε δεξιά σε διασταύρωση προς Πλάτανο (Στάγια). Από τον Πλάτανο κατηφορίζουμε στην άσφαλτο που συνδέει τον Πλάτανο με το Γαρδίκι. Η καταγραμμένη διαδρομή μας τελειώνει στο ποτάμι. Άλλα 4 χλμ ανήφορος και φτάσαμε στο Γαρδίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: