2/11/09

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΣΤΟ ΑΓ. ΟΡΟΣ:


Μοναχός μοιράζεται το κελί του με ένα ζαρκάδι ...
Γεννήθηκε ενώ η μάνα του ξεψυχούσε και το αδερφάκι του εξαντλημένο υπέκυπτε λίγες μέρες αργότερα. Ο Ζάρκος όμως άντεξε και είναι σήμερα γερός και δυνατός. Εκλεισε ήδη τους έξι πρώτους μήνες και συμβιώνει αρμονικά με τον Αρκο, ένα μεγαλόσωμο τσομπανόσκυλο στο Aγιο Oρος.
Ο Ζάρκος είναι ένα πανέμορφο ζαρκάδι, που χρωστά τη ζωή του στον μοναχό Παύλο, με τον οποίο μοιράζεται το κελί Γεννήσεως της Θεοτόκου Μαρουδά, που ανήκει στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, μόλις 3 χιλιόμετρα έξω από τις Καρυές. Βρέθηκε στο τέλος Μαρτίου λίγες ώρες αφότου άνοιξε τα μάτια του, δίπλα στην ετοιμοθάνατη μητέρα του σε μια μικρή χαράδρα κοντά στη Δάφνη, από τρεις εργάτες που περνούσαν από το σημείο. Οι εργάτες, που πήγαιναν για δουλειά στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, πήραν μαζί τους τα δύο ζαρκαδάκια, όχι όμως και τη μητέρα τους, η οποία αιμορραγούσε ακατάπαυστα και δεν μπορούσαν να της προσφέρουν καμία βοήθεια.
Τη φροντίδα των δύο μικρών ζώων ανέλαβε ο μοναχός Παύλος, που βρέθηκε εκείνες τις μέρες στη μονή κι όταν έφυγε τα πήρε μαζί του στο κελί Γεννήσεως της Θεοτόκου, όπου τα καλοδέχτηκε ο γέροντας Μακάριος και οι υπόλοιποι 5 μοναχοί. «Τις πρώτες μέρες τους δίναμε γάλα με σύριγγα και μετά από δύο βδομάδες με το μπιμπερό. Το ένα δεν άντεξε και πέθανε την πρώτη εβδομάδα, αλλά ο Ζάρκος τα κατάφερε. Σήμερα είναι ένα δυνατό ζαρκάδι που μπορεί να τρέχει στην αυλή», είπε στο «Εθνος» ο μοναχός Παύλος, ο οποίος νιώθει υπερήφανος για τον Ζάρκο. Το μικρό ζαρκάδι πέρασε την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι μέσα στο κελί, αφού ήταν αδύναμο και φοβισμένο, ενώ επιπλέον κινδύνευε από αλεπούδες και άγρια σκυλιά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Εδώ και μερικές μέρες ξεθάρρεψε και βγαίνει μόνο του στην αυλή, πλησιάζει μάλιστα το άλογο, το γαϊδούρι, τις δύο γάτες και παίζει πολύ με τον Αρκο, το τσομπανόσκυλο. Ο τελευταίος φέρεται πως το έχει πάρει υπό την προστασία του και κινείται συνεχώς γύρω του, ενώ αγριεύει κάθε φορά που κάποιος προσκυνητής το πλησιάζει. Ο Ζάρκος έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον μοναχό Παύλο και δεν φεύγει στιγμή από κοντά του. Τον ακολουθεί στις δουλειές, κάθεται δίπλα του όταν εκείνος προσεύχεται και δείχνει χαρούμενος όταν ο μοναχός δέχεται γνωστούς του προσκυνητές. «Οταν βλέπει προσκυνητές που τους γνωρίζουμε και αντιλαμβάνεται ότι χαιρόμαστε που είναι εδώ, χοροπηδάει σαν τρελός. Τους πλησιάζει, τους μυρίζει και εξοικειώνεται αμέσως μαζί τους», λέει ο μοναχός Παύλος.
Το ζαρκάδι τρώει φρούτα και λαχανικά από τον κήπο του κελιού. Του αρέσουν ιδιαίτερα τα σύκα και τα μήλα, ενώ δεν αρνείται μια φέτα ζεστό ψωμί, αλλά και φρέσκα χόρτα κυρίως της πρωινής δροσιάς. .
ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ!
«Πιστεύω ότι θα γυρίσει σε μας»
Οι μοναχοί ήρθαν σε επικοινωνία με ειδικούς, οι οποίοι τους συμβούλευσαν να αφήσουν τον Ζάρκο ελεύθερο μόλις μπορεί να αυτοσυντηρηθεί, γιατί το ζαρκάδι δεν μπορεί να ζήσει σε καθεστώς ομηρείας, ενώ επιπλέον πρέπει να ζευγαρώσει. Ο μοναχός Παύλος σκέφτεται σοβαρά να τον απελευθερώσει λίγο μακριά από το κελί, είναι όμως σίγουρος ότι Ζάρκος θα βρει τον δρόμο και θα επιστρέψει πάλι κοντά τους. «Ξέρω πως δεν είναι σωστό να τον κρατάμε εδώ μέσα, αλλά δεν μου πάει καρδιά να τον διώξω. Νομίζω ότι μας νιώθει σαν σωτήρες, δεν θέλει να ζήσει μακριά μας. Πιστεύω ότι ακόμη και στην άλλη άκρη του Αθω αν τον αφήσω, θα βρει τρόπο να γυρίσει σε μας. Σύντομα όμως θα το επιχειρήσω», μας είπε.
ΠΗΓΗ: "ΕΘΝΟΣ"
30-9-2009
ΡΕΠΟΡΤΑΖ :ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: