26/9/09

Τσίπρας για Αχελώο: Εκτροπή πόρων σε μεγαλοεργολάβους!

Έμμεση αλλά σαφή θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου πήρε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης.
Παίρνοντας ως αφορμή την επαναφορά του θέματος στο ντιμπέιτ των αρχηγών των δύο κομμάτων εξουσίας, μίλησε για «μια συζήτηση που κρατά χρόνια και η οποία μόνο αποτέλεσμα έχει... την εκτροπή των αγροτών από τα χωράφια και τα χωριά τους, αλλά και την εκτροπή εθνικών και κοινοτικών πόρων σε μεγαλοεργολάβους».
Χαρακτήρισε φαραωνικό το έργο που καταστρέφει τον φυσικό μας πλούτο και αντιπρότεινε μια πολιτική αναδιαρθρώσεων με εξοικονόμηση ενέργειας, μια πολιτική η οποία σεβόμενη το περιβάλλον θα παράγει ποιοτικά προϊόντα, δεν θα θυσιάζει τη διατροφική επάρκεια και θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και την παραμονή των αγροτών στα χωριά τους.
Θέσεις για τα αγροτικά.
Ακόμη μίλησε για «εκτροπή του πρωθυπουργού στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας» και, κάνοντας αναφορές στην ακρίβεια των προϊόντων σε σχέση με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, είπε: «Αν ήταν ειλικρινής ο κ. Καραμανλής, δεν θα έμπαινε αυτός επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λάρισας. Θα έβαζε επικεφαλής τα καρτέλ και τους μεσάζοντες, για να εκλεγούν χωρίς σταυρό».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του καταφέρθηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι αποφεύγει την παραμικρή δέσμευση.
Τόσο στη Λάρισα όσο και νωρίτερα στην Καρδίτσα, ο Α. Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και την ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου, μίλησε για «ανθρώπους πίσω από τα νούμερα της οικονομίας», επικαλούμενος έναν αριθμό: τη μείωση κατά 10% του αγροτικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια.
O ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει αγώνα για να αναστραφεί η κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και η εγκατάλειψη της υπαίθρου, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας στην Καρδίτσα την αγροτική πολιτική του σχήματος της Αριστεράς.
"Η πρόταση μας στηρίζεται στην αρχή ότι η τροφή είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και όχι προϊόν για κερδοσκοπία των αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων και των χρηματιστηρίων", τόνισε και τάχθηκε υπέρ μιας μορφής γεωργίας περισσότερο ήπιας, που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή.
Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα νέο πλαίσιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., που θα εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές για τους αγρότες και θα συνδέει τις επιδοτήσεις με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. Παράλληλα, θεωρεί απαραίτητη τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των καρτέλ και την πάταξη της αισχροκέρδειας, αλλά και την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Κεντρικό ρόλο στην αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν οι συνεταιρισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: