26/5/09

Χάνι του Λιόλιου.


Το χάνι του Λιόλιου,αποτελεί αναντίρρητα ένα από τα ιστορικότερα χάνια του νομού Αιτ/νίας και η ύπαρξη του χρονολογείται πριν το 1820.
Βρίσκεται,στην ορεινή Ναυπακτία,στο Δήμο Πλατάνου,μεταξύ Πλατάνου και Αγίου Δημητρίου,σε υψόμετρο 1200μ.,περιστοιχισμένο από έλατα.Αρχικά απαρτιζόταν από δύο κτίρια ενώ γύρω στο 1920 χτίζονται και δύο νέα κτίρια,τα οποία και αποτελούν το χάνι σήμερα.
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης υπήρξε πόλος έλξης, καταφύγιο και όαση, όλα αυτά τα χρόνια,για κάθε λογής ανθρώπους:κτηνοτρόφους που ξεκινούσαν με τα κοπάδια τους από τις πεδιάδες για τα πιο δροσερά βουνά την άνοιξη και με αντίστροφη πορεία το φθινόπωρο,αγωγιάτες που περπατούσαν μερόνυχτα για τις μεγάλες πόλεις με σκοπό να προμηθευτούν σιτάρι,λάδι,αλάτι και άλλα απαραίτητα είδη επιβίωσης,διαβάτες αποκλεισμένους από τα τερτίπια του χιονιά,γυρολόγους που πάσχιζαν να διαθέσουν την πραμάτεια τους,εμπόρους..Ένα ποτήρι κρασί,ένας μεζές στη λαδόκολλα,ένα λουκούμι,δυο -τρεις ώρες ύπνου στρωματσάδα,μία καλή κουβέντα ,ήταν αρκετά για να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν το κοπιαστικό τους ταξίδι. Πολλά είναι και τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την ιστορία του χανιού.
Σύμφωνα με την μαρτυρία του αείμνηστου Αντωνίου Λιόλιου,την περίοδο της επανάστασης του 1821,σε ένα από τα κτίρια του χανιού,που σώζεται μέχρι σήμερα, είχε φιλοξενηθεί τραυματίας ο σπουδαίος αγωνιστής Γ.Καραΐσκάκης.
Ιδιαίτερα γνωστή είναι και η ληστεία που σημειώθηκε γύρω στο 1920,με θύματα τα τέσσερα αδέρφια Κώστα,Γιάννη,Νίκο και Γιώργο Λιόλιο οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει από την Αμερική φέρνοντας μαζί τους ένα τεράστιο για την εποχή χρηματικό ποσό,που προσέλκυσε μία συμμορία ληστών.Μαρτυρίες υπάρχουν και για την ταραγμένη περίοδο του εμφυλίου.
Σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα κτίριο του χάνιού(ως καφενείο-ψησταριά) του Λιόλιου,το οποίο μετά το θάνατο του Αντωνίου Αντωνόπουλου (μπάρμπα-Αντώνη Λιόλιου),τελεί υπό την ιδιοκτησία του υιού του,Ιωάννη A. Αντωνόπουλου και της συζύγου του,Διαμάντως.Το άλλο κτίριο ,που αποτελούσε μαζί με το παραπάνω το χάνι,δεν λειτουργεί πλέον και βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία των παιδιών του Κωνσταντίνου A. Αντωνόπουλου.
Αν σας φέρει ο δρόμος προς το χάνι του Λιόλιου,μπορείτε να απολαύσετε:ψητό στη γάστρα,κοκορέτσι,ζυμωτό ψωμί,μπρούσκο ντόπιο κρασί,νόστιμες παραδοσιακές πίτες και γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα με μεράκι .Η μαγευτική θέα του καταπράσινου τοπίου και η απόλυτη ηρεμία της φύσης θα σας αποζημιώσουν για την κούραση του ταξιδιού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: