8/5/09

Λαιμητόμος η Εγνατία για τις αρκούδες...

Για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, μια αρκούδα βρήκε το θάνατο στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, αυτή τη φορά στην περιοχή του Κωσταραζίου Καστοριάς… Ήταν η 15η αρκούδα που χάνει τη ζωή της από τροχαίο ατύχημα τα τελευταία πέντε χρόνια και η 28η συνολικά! Παρά τις προσπάθειες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των άγριων αυτών ζώων που αφανίζονται με καταιγιστικό ρυθμό και απειλούνται πλέον με εξαφάνιση.
Το άτυχο ζώο μια αρσενική αρκούδα βάρους 175 κιλών, ηλικίας 15 ετών, έπεσε θύμα τροχαίου, όταν τα ξημερώματα προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα -Κρυσταλλοπηγή, κοντά στο ρέμα Γκιώνη και μάλιστα σε τμήμα του κλειστού αυτοκινητοδρόμου που πρόσφατα παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Η αρκούδα έπεσε σοβαρά τραυματισμένη στο οδόστρωμα, ενώ ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σημείο του ατυχήματος. Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρο» και «Καλλιστώ» ειδοποίησε η αστυνομία Καστοριάς και όταν εκπρόσωποί τους έφτασαν στην περιοχή, το ζώο ήταν ακόμα ζωντανό. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ομάδας για ανάνηψη, το ζώο κατέληξε όπως έδειξε η νεκροψία, από ρήξη πνευμόνων και εσωτερική αιμορραγία. "Η αυτοψία έδειξε ότι η αρκούδα, στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα, πέρασε πάνω από τον προστατευτικό φράκτη, που αποδεικνύεται εντελώς ακατάλληλος να εμποδίσει τη διέλευση ειδών άγριας πανίδας. Κατά μήκος του κάθετου άξονα δεν έχει προβλεφθεί ούτε μία ειδική διάβαση πανίδας", αναφέρει η υπεύθυνη επικοινωνίας του "Αρκτούρου" Βάσω Πετρίδου.
"Καλλιστώ" και "Αρκτούρος" έχουν επανειλημμένα αναδείξει το πρόβλημα της κατάτμησης των βιοτόπων από τους οδικούς άξονες προτείνοντας σαφείς λύσεις.
Πριν από δέκα ημέρες, στην ίδια περιοχή, άλλα δύο αρκουδάκια έχασαν τη ζωή τους, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την επιβίωση του είδους στην περιοχή.
Για πολλοστή φορά, η οργάνωση «Αρκτούρος» επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ζήτησε συνάντηση για να βρουν μαζί λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα από την άγρια πανίδα.
"Καλλιστώ" και "Αρκτούρος" έχουν υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες δύο υπομνήματα με μέτρα για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, όπως η άμεση τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο, οι αρκούδες κινδυνεύουν και από πυροβολισμούς ή τα δηλητηριασμένα δολώματα που βάζουν κτηνοτρόφοι για να τις εμποδίσουν να επιτεθούν στα κοπάδια τους.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός των αγριμιών του σπάνιου είδους που, δυστυχώς, αναπαράγεται αργά και δύσκολα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αριθμεί μόλις 250 ζώα στην Ελλάδα κι αυτό σημαίνει ότι απειλείται με εξαφάνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: