8/3/12

PSI:Κερδισμένοι οι ιδιώτες, χαμένοι οι φορολογούμενοι!


Έκθετες αφήνουν την Κυβέρνηση και την Τρόικα, οι τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος χαρακτηρίζει απάτη τις απώλειες των ιδιωτών επενδυτών που συμμετέχουν στο PSI, υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα οι ιδιώτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων όχι μόνο δεν θα έχουν απώλειες αλλά θα αποκομίσουν και κέρδη.
Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προφανώς και άθελά του καταλήγει στην... μαρξιστική άποψη ότι οι ιδιώτες καρπώνονται τα κέρδη ενώ οι ζημιές κοινωνικοποιούνται!


Με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, ο κ. Ρουμπινί υποστηρίζει ότι η "εικόνα" που έντεχνα μεταδίδεται προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές «υποτάσσονται» στις αξιώσεις των κεντρικών τραπεζών και του ΔΝΤ, αποδεχόμενοι επώδυνο κούρεμα και παραβιάζοντας την μέχρι τώρα αποδεκτή πρακτική στις ελεύθερες αγορές. 
Η πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, είναι ότι οι ιδιώτες πιστωτές έκαναν μια πολύ «γλυκιά» συμφωνία, ενώ οι περισσότερες σημερινές και μελλοντικές απώλειες έχουν μεταφερθεί στους ...επίσημους πιστωτές. 
Κατά την άποψη που εκφράζει ο Ρουμπινί μέσω του άρθρου του στους Financial Times, ακόμη και με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα είναι μη βιώσιμο αφού θα αντιστοιχεί περίπου στο 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, με προοπτική να μειωθεί στο 120% το 2020. Μάλιστα, υποστηρίζει πως θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει μέχρι και το 160% του ΑΕΠ! Γιατί; Ένα "κούρεμα" των € 110 δισ. στα ιδιωτικά ομόλογα θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση κατά 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο χρέος της Ελλάδας. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας πηγαίνει για να διασώσει τους ιδιώτες πιστωτές: 30 δισ. ευρώ λειτουργούν ως… γλυκαντικά και προκαταβολικά σε μετρητά, για τα νέα ομόλογα που εγγυώνται να δράσουν αποτελεσματικά για ένα μεγάλο μέρος της ονομαστικής τους αξίας. «Τυχόν μελλοντική και περαιτέρω περικοπή του ελληνικού χρέους θα είναι βιώσιμη, επομένως, δυσανάλογα, ως προς τις αυξανόμενες απαιτήσεις του επίσημου τομέα. Δάνεια τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EFSF) για την ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσουν προς την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών σε ένα σύστημα που θα κρατήσει αυτές τις τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, ώστε να μπορούν οι μέτοχοί τους να αγοράσουν οποιαδήποτε δημόσια εισφορά κεφαλαίου με καλές τιμές – εντάλματα» αναφέρει το δημοσίευμα. 
Τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται επίσης στο αγγλικό δίκαιο, ενώ τα παλιά βρίσκονταν στη δικαιοδοσία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Έτσι, αν η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από την ευρωζώνη, δεν θα μπορεί πλέον να περάσει νομοθεσία για τη μετατροπή του χρέους σε ευρώ σε χρέος σε δραχμή. 
Επιπλέον, ο επίσημος τομέας άρχισε την αναδιάρθρωση των απαιτήσεών του (τόσο το ΔΝΤ όσο και εκείνοι που βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς με τα ιδιωτικά) πολύ πριν από τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Ο χρόνος ωρίμανσης (δηλαδή η ημερομηνία λήξης των ομολόγων) επιμηκύνθηκε - ουσιαστικά η αναδιάρθρωση του χρέους - και το επιτόκιο των δανείων αυτών συνεχίζει να μειώνεται, κατ 'επανάληψιν. 
Εν κατακλείδι, η ιδέα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα έχει να κάνει μόνο με το PSI και το «κούρεμα», χωρίς επίσημη συμμετοχή του δημόσιου τομέα (OSI), είναι ένας μύθος. Ο δημόσιος τομέας συμμετείχε πολύ πριν την υλοποίηση του PSI.  Η συμφωνία για το PSI έχει πολύ σημαντικές ωφέλειες και με τα τρία τέταρτα του συνολικού ελληνικού χρέους στα χέρια των επίσημων δανειστών από το 2014, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι θα "κοινωνικοποιηθεί" σχεδόν στο σύνολό του. Οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να αφεθούν να υποφέρουν περισσότερο από τις τεράστιες επιπρόσθετες ζημίες που είναι πιθανόν να συμβούν από το  δυσβάσταχτο χρέος της Ελλάδας στο μέλλον. Επιπλέον, η δεύτερη διάσωση της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα δεν θα είναι η τελευταία. 
Κατά τον Ρουμπινί, η Ελλάδα δεν θα ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά για τουλάχιστον μια δεκαετία. Έτσι, τα δημοσιονομικά και το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με πρόσθετους πόρους από επίσημους φορείς στο προβλεπτέο μέλλον. 
Ο Ρουμπινί καταλήγει με το ότι οι ιδιώτες επενδυτές ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να σταματήσουν να διαμαρτύρονται και να αποδεχθούν τη συμφωνία που τους προσφέρεται, εννοώντας το PSI. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο τουρκικής καταγωγής οικονομολόγος, οι ιδιώτες θα έχουν κάποιες απώλειες, αλλά θα είναι περιορισμένες και, με βάση τον κανόνα «mark-to-market», η ανταλλαγή του χρέους τους θα τους δώσει την ευκαιρία για μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου. "Πράγματι, το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα αναμένονται να αξίζουν περισσότερο από τα παλιά ομόλογα υποδηλώνουν ότι αυτή η εφαρμογή του PSI έχει μεταβιβάσει περαιτέρω απώλειες στους επίσημους πιστωτές στην Ελλάδα", σημειώνει ο Ρουμπινί. 
"Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα από τα κέρδη του παλιού καλού καιρού - προ PSI - ιδιωτικοποιήθηκαν, ενώ τώραοι περισσότερες απώλειες έχουν πια ... κοινωνικοποιηθεί. Οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας πλέον, δεν είναι ιδιώτες ομολογιούχοι αλλά απλοί φορολογούμενοι, και θα καταλήξουν να πληρώνουν για τις περισσότερες από τις ζημίες που απορρέουν από το παρελθούσες, τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές αδυναμίες και αφερεγγυότητες της Ελλάδας", καταλήγει ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: