1/2/12

"Χρεοκοπία εντός ευρώ" βλέπει ο οίκος Fitch για την Ελλάδα!


"Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ", δήλωσε ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch, David Riley, τονίζοντας πως η διαδικασία του PSI για την Ελλάδα ήταν μια καταστροφή.
Ο Riley, επικεφαλής του τμήματος κρατικής ανάλυσης της Fitch μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, διευκρίνισε πως "η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά θα παραμείνει στην ευρωζώνη".
"Η διαδικασία της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στη μείωση του ελληνικού χρέους ήταν "μια καταστροφή", είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως εάν οι συνομιλίες με τους πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο ρίσκο για την ευρωζώνη.
Τόνισε δε πως η διαδικασία PSI στην Ελλάδα είχε μια διαρκή επίδραση για όλη την ευρωζώνη, καθώς τέθηκαν στο τραπέζι η κρατική χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση.
"Ο φόβος μας είναι ότι το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπεί. Ένα από τα μεγάλα πιθανά αρνητικά σοκ για την ευρωζώνη είναι η διαδικασία εκτέλεσης του PSI να μην χειριστεί σωστά ή εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι συνομιλίες", ανέφερε.  Το θέμα είναι, σημειώνει, πως ''μια άτακτη χρεοκοπία θα αύξανε το ρίσκο απομάκρυνσης το κεφαλαίων και συνακόλουθης διάλυσης της ευρωζώνης''. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Ιταλία είναι το κλειδί για την επιτυχία ή αποτυχία του ευρώ. 
Ο Rily εκτιμά πως η επιτυχία ή η αποτυχία του ευρώ εξαρτάται από την Ιταλία και παρέθεσε ως βασικό αίτιο της κρίσης την απουσία σχέσης εξάρτησης μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών. "Η Ιταλία δεν πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, αλλά στην ενίσχυση της ανάπτυξης", προειδοποιεί ο Riley. Ο ίδιος θεωρεί πως τελικά θα χρειαστεί η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει περαιτέρω τον ισολογισμό της", είπε.
Για την Γαλλία, ο αναλυτής επεσήμανε πως πιθανότατα το αρνητικό "outlook" του οίκου για την αξιολόγηση θα παραμείνει έως το 2013. Ο Rily αναφέρθηκε και στην Πορτογαλία, λέγοντας πως μπορεί να μην  αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την Ευρωζώνη, αλλά εκτιμά πως θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης. Πράγμα που περιπλέκει τα πράγματα για το μέλλον της Ευρωζώνης!


Δεν υπάρχουν σχόλια: