13/1/12

Χάος στην Ευρώπη... κατάρρευση των αγορών!


Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's  αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αργά το βράδυ, την υποβάθμιση  της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, ενώ οικονομικές και δημοσιογραφικές πηγές  εκτιμούν πως ταυτόχρονα θα προχωρήσει και στην υποβάθμιση της αξιολόγησης αρκετών χωρών της Ευρωζώνης, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ιταλία αλλά και η Αυστρία. Η είδηση αυτή προκάλεσε την κατάρρευση των Ευρωπαϊκών Χρηματαγορών και την πτώση της τιμής του Ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνώνΥπενθυμίζεται ότι η S&P έθεσε στις 5 Δεκεμβρίου σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης 15 χώρες της Ευρωζώνης. Υπό την απειλή της υποβάθμισης τελούν άλλωστε όλες οι χώρες της ευρωζώνης και από τον οίκο Moody’s. Ο οίκος Fitch έχει θέσει «στον προθάλαμο» της υποβάθμισης τη Γαλλία καθώς οι προοπτικές έχουν μεταβληθεί (επί τα χείρω) σε «αρνητικές» από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επικείμενη υποβάθμιση τουλάχιστον όσον αφορά την Γαλλία, θα βαθύνει ακόμη περισσότερο  την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα υποχρεωθεί να καταβάλλει υψηλότερο τίμημα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.
Ταυτόχρονα την ίδια ώρα που η Ευρωζώνη κατέρρεε, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των σχετικών συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Αργά το απόγευμα,  στην επίσημη  ανακοίνωση του IIF, αναφερόταν ότι οι συνομιλίες «δεν κατέληξαν σε μία εποικοδομητική απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων» και επομένως «αναστέλλονται προκειμένου να επιτρέψουν να στοχασθούμε για τα οφέλη μίας εθελούσιας προσέγγισης»! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: