13/12/11

Μεγάλη τρύπα στον Προϋπολογισμό... φέρνει και νέα μέτρα!


Η δραματική υστέρηση των εσόδων αλλά και η μεγάλη υπέρβαση των δαπανών έχουν ως αποτέλεσμα τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό στο 11μηνο να δείχνουν μεγάλη απόκλιση που φτάνει τα 6,886 δισ. ευρώ. Μέσα στο τρέχοντα μήνα θα πρέπει οι εισπράξεις του Δημοσίου να προσεγγίσουν τα 7,5 δις ευρώ και να «παγώσουν» οι δαπάνες για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και να αποφευχθούν τα πρόσθετα μέτρα στις αρχές της επόμενης χρονιάς, πράγμα που θεωρείται πρακτικά αδύνατο. Έτσι το πιθανότερο είναι ακόμη και μέσα στις γιορτές η Κυβέρνηση να εξαγγείλει νέα μέτρα- νέα φορολογικά χαράτσια για να αυξηθούν τα έσοδα και  άμεσες μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για να μειωθούν τα έξοδα!
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα στο 11μηνο ανήλθαν στα 43,833 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού κατά 5,473 δισ. ευρώ, που έχει αναθεωρηθεί έως τώρα δύο φορές (!!!). Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα κατά 3,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω  από την μια της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και από την άλλη λόγω της μείωσης των εισοδημάτων καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Στο σκέλος των δαπανών, στο 11μηνο, ξοδεύτηκαν 3,7 δισ. περισσότερα σε σχέση με όσα είχαν δαπανηθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Συγκεκριμένα, ξοδεύτηκαν 62,7 δισ. ευρώ, έναντι 59 δισ. ευρώ (αύξηση 6,2%), ενώ ο στόχος συγκράτησης της αύξησης ήταν στο 3,8%. Η υπέρβαση των δαπανών με βάση αυτά τα στοιχεία ανέρχεται στο 1,413 δισ. ευρώ. H αύξηση αυτή των δαπανών  οφείλεται κυρίως:
- στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.638 εκατ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,
- στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3,0% ή 1.339 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.768 εκατ. ευρώ που υπερέβη την μείωση κατά 1.429 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τον κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή την κεντρική κυβέρνηση και όχι τη γενική. 

Δεν αφορούν δηλαδή το σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων, βάση των οποίων προσδιορίζεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και που συνιστά και το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από την τρόικα. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα με βάση τα  στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το έλλειμμα: Σε ταμειακή βάση -και όχι σε δεδουλευμένη βάσει της οποίας παρακολουθείται η πορεία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου- το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτινάχθηκε στο 10,63% του ΑΕΠ, ή 23,14 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, «δείχνοντας»  σημαντική υπέρβαση από το στόχο που θέτει ο Προϋπολογισμός για φέτος. Το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διογκώθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εκτιμάται ότι, αν συνεχιστεί η εκρηκτική του άνοδος μέχρι το τέλος του έτους, θα εκτιναχθεί σε επίπεδο υψηλότερο των 25,7 δισ. ευρώ ή του 11,8% του ΑΕΠ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο τέλος Οκτωβρίου 2011, το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή το συνολικό έλλειμμα όλων των υπηρεσιών, των οργανισμών και φορέων του Δημοσίου (υπουργείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου) εκτινάχθηκε το ύψος-ρεκόρ των 23,14 δισ. ευρώ ή του 10,63% του ΑΕΠ! Ταυτόχρονα, οι συσσωρευθείσες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του και προς άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα έφθασαν στο τέλος Οκτωβρίου 2011 τα 6,67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 926,7 εκατ. ευρώ ήταν χρέη υπουργείων! Συνολικά, τα τρέχοντα ελλείμματα και χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 29,77 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011!  
Και στο μείζων ερώτημα πόσα ακόμη μέτρα θα χρειασθούμε  για να επιτευχθεί ο στόχος  μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε επίπεδο κατώτερο του 3% του ΑΕΠ  κι αν κάτι τέτοιο είναι πρακτικά δυνατό, κανείς υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν απαντά! Και πως να απαντήσουν άλλωστε και τι να πουν, όταν η ίδια η ζωή τους διαψεύδει, κι όταν παρόλα τα "μέτρα" που συνεχώς παίρνουν με στόχο να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα και να μειώσουν το χρέος, τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος συνεχώς αυξάνονται; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: