15/11/11

Μια αόρατη «κυβέρνηση Goldman Sachs» στην Ευρώπη!

Τι συνδέει Goldman Sachs – Ντράγκι – Μόντι – Παπαδήμο;
Ένα άγνωστο και ταυτόχρονα ορατό πλέγμα σχέσεων μεταξύ του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι και του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμου αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" που διερωτάται τι κοινό έχουν οι τρεις άντρες μεταξύ τους... 

Σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας με τίτλο «Goldman Sachs: η διασύνδεση μεταξύ Μάριο Ντράγκι, Μάριο Μόντι και Λουκά Παπαδήμου», επισημαίνεται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι τρεις ανήκουν στο ευρωπαϊκό μοντέλο της  «κυβέρνησης Goldman Sachs». Κατά την Monde, η επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ έχει υφάνει στην Ευρώπη ένα μοναδικό δίκτυο επιρροής το οποίο κινείται υπόγεια. Όπως σε κάθε δίκτυο έτσι και σε αυτό «υπάρχει μια ιεραρχία», αναφέρει η εφημερίδα, για να αποδώσει την πρώτη θέση στον Μάριο Ντράγκι.
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην προηγούμενη θητεία του Mario Draghi, ως αντιπροέδρου της Goldman Sachs στην Ευρώπη μεταξύ των ετών 2002 και 2005 και υποστηρίζει ότι μετά το 2005 υπήρξε απλός συνεργάτης αλλάζοντας ταυτόχρονα τον «τόπο εργασίας και επιρροής» του. Η Monde συμπεραίνει ότι μία από τις αποστολές ήταν να πουλήσει το χρηματοοικονομικό προϊόν «swap» με σκοπό να μεταθέσει για το μέλλον, μέρος του δημόσιου χρέους, γεγονός που βοήθησε στην απόκρυψη και του ελληνικού χρέους. «Μια σειρά από υποθέσεις στις οποίες η τράπεζα ξετύλιξε το ταλέντο της, όπως η κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ και η υπόθεση του ελληνικού χρέους προσέδωσαν δημόσια δύναμη στη Goldman Sachs» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. 
Κατά τους Γάλλους της Monde, δεύτερος στην ιεραρχία ακολουθεί ο άρτι διορισθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Mario Monti, διεθνής σύμβουλος της τράπεζας από το 2005 και στην τρίτη και τελευταία θέση βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Το σκεπτικό με βάση το οποίο η γαλλική εφημερίδα διαπλέκει τον κ. Παπαδήμο με την Goldman Sachs είναι ότι ο σημερινός πρωθυπουργός  «συμμετείχε ως Διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο 1994 - 2002 στο τέχνασμα που επιχειρήθηκε με τα λογιστικά στοιχεία από την Goldman Sachs και το επίμαχο swap» χάρη στο οποίο η Ελλάδα εντάχθηκε στην ζώνη του Ευρώ. Επίσης διαχειριστής του ελληνικού χρέους ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σήμερα είναι ο Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην χρηματιστής στην Goldman Sachs. «Μέρος του επίμαχου swap της Goldman Sachs  μεταπωλήθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο που την ελληνική τράπεζα διηύθυνε ένα άλλο πρώην στέλεχος της Goldman Sachs ο Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος σήμερα διαχειρίζεται το ελληνικό χρέος» τονίζει χαρακτηριστικά η γαλική εφημερίδα!

Ο αρθρογράφος Marc Roche περιγράφει αναλυτικά ένα δίκτυο επιρροής με οικονομικά στελέχη της Goldman Sacks που έχουν τώρα καίριες θέσεις στην Ευρώπη. Άλλα δυνατά ονόματα της Goldman Sachs που πήραν μέρος στα «μαγειρέματα» εντός και εκτός Ευρώπης, οι Otmar Issing, πρώην πρόεδρος της Bundesbank, ο Jim O’Neill, ο εφευρέτης της έννοιας της BRICS, το ακρωνύμιο για τις αναδυόμενες αγορές με υψηλό δυναμικό ανάπτυξη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs International Ιρλανδός Peter Sutherland και τέλος ο Paul Deighton ο οποίος εργάστηκε στην Goldman Sachs επί 22 χρόνια και σήμερα είναι γενικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, στο Λονδίνο.
«Η τράπεζα αρέσκεται να τοποθετεί ανθρώπους χωρίς όμως να αφήσει τις μάσκες να πέσουν» σημειώνει το άρθρο για να δικαιολογήσει το «μυστικό» χαρακτήρα της «ένωσης» των τριών προσώπων. Επίσης τονίζεται ότι σε συνεντεύξεις ή σε δημόσιες τοποθετήσεις τους «οι πιστοί ακόλουθοι της τράπεζας όπως ο Μάριο Μόντι, δεν φανερώνουν αυτό το δεσμό με την τράπεζα». 
*******************************
Εμείς θα σας υπενθυμίσουμε να διαβάσετε σχετική ανάρτησή μας προ εξαμήνου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: 


Δεν υπάρχουν σχόλια: