15/11/11

Κατάρρευση της Ευρωζώνης!


Σε επίπεδα-ρεκόρ σκαρφαλώνουν τα spreads των ομολόγων σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Αυστρία σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα, το ευρώ υποχωρεί, ενώ στην Ιταλία οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν την ανιούσα, καθώς η κρίση χρέους έχει επεκταθεί στον πυρήνα των χωρών του ευρώ και εντείνονται οι φόβοι των επενδυτών για τον συστημικό κίνδυνο και τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την δυνατότητα των Ευρωπαίων πολιτικών να τιθασεύσουν την οικονομική κρίση, αλλά και οι αφορμές που προσφέρονται απλόχερα στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, δοκιμάζουν τις αντοχές της Ευρωζώνης και καταδεικνύουν πως η μετάσταση της κρίσης χρέους στην καρδιά, στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης, είναι απλώς θέμα χρόνου και … προτεραιοτήτων! 
Από το πρωί, καταγράφεται ότι τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) κονιορτοποιούν κάθε ρεκόρ. Στην Ιταλία η απόδοση στα 10ετή ομόλογα έχει πλέον ξεπεράσει και 6,85%, στην Ισπανία το 6,25% ενώ πιέσεις δέχεται και η Γαλλία στο 3,6%! 
Για την Ιταλία το σπρεντ κατέρριψε και το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από το 1997, στην Ισπανία υπερέβη το ιστορικό υψηλό έναντι του γερμανικού bund, στη Γαλλία πέρασε τις 175 μονάδες βάσης. Είναι κι αυτό το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ διαφοράς του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας και της Γαλλίας από τη σύσταση της Ευρωζώνης! 
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα γαλλικά ομόλογα απέχουν  πλέον μιαν ανάσα από την απόδοση του 4%, ενός κομβικού σημείου καθότι, όπως απέδειξαν οι προηγούμενοι … 21 μήνες κάθε χώρα το ομόλογο της οποίας πέρασε σε απόδοση τις 4 μονάδες ουσιαστικά δεν είχε … γυρισμό! Μονόδρομος ήταν η καταφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Κάτι που ξεκίνησε με την Ελλάδα, επαναλήφθηκε στις περιπτώσεις Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και ως φαίνεται θα συνεχισθεί και με την Ιταλία … 
Νωρίτερα το μεσημέρι η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων κυμαινόταν στο 3,60% (από 3,424% στο κλείσιμο της Δευτέρας), όπερ σημαίνει στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2011.
Είναι προφανές πως οι αγορές πλέον αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ισπανίας και της Ιταλίας όπως και της Γαλλίας φυσικά. 
Κάτι που αποδείχθηκε και από τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων της Ισπανίας σήμερα το πρωί, όπου η Ισπανία όχι μόνο πλήρωσε υψηλότερο κόστος αλλά άντλησε και λιγότερα κεφάλαια απ’ όσα ζητούσε! Το ίδιο επίσης έγινε και στην δημοπρασία Ελληνικών εντόκων γραμματίων! 
Τα «χτυπήματα» των αγορών στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζονται ώρα με την ώρα.
Πέρα από το ιστορικό υψηλό στο οποίο διαμορφώνονται τα spreads των γαλλικών, ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, σειρά παίρνουν τώρα και οι ομολογιακές εκδόσεις Αυστρίας και Βελγίου!
Η διαφορά απόδοσης (spread) των αυστριακών και βελγικών 10ετών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, ενώ ακόμα και η «κραταιά» Ολλανδία είδε νωρίτερα το spread του 10ετούς ομολόγου της να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από το Απρίλιο του 2009.
Αναλυτικότερα, το spread του αυστριακού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται  στις 173 μονάδες βάσης, ήτοι σε απόδοση 3,49%, του βελγικού βρίσκεται στις 302 μονάδες βάσης με απόδοση 4,78% και του ολλανδικού στις 62 μονάδες βάσης με απόδοση 2,37%.
Την ίδια ώρα, και το spread του πορτογαλικού 10ετούς διαμορφώνεται στις 985 μονάδες βάσης, άρα σε απόδοση το 11,5%(!), του ιρλανδικού στις 654 μονάδες βάσης στο 8,17% και του ελληνικού ξεπερνά πλέον και τις 3.000 μονάδες βάσης!!!
«Βουτιά» 3,57% στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Στο «κόκκινο» και οι διεθνείς αγορές!
Στις 735,65 μονάδες έκλεισε την σήμερα Τρίτη ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 3,57% με τις Τράπεζες να καταγράφουν «βουτιά» 9,45% κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας.  Η ημερήσια αξία των συναλαγών διαμορφώθηκε σε 47,05 εκατ. ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται στα 1,35470 δολάρια! Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινείται οριακά κατά 0,26%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης  DAX 30 καταγράφει απώλειες 0,34%.Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση 1,23%.Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,29%.Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 8.541,93 μονάδες με απώλειες 0,72%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: