19/10/11

Για σχέδιο «κηδεμονίας» της Ελλάδας κάνει λόγο το Reuters!

Reuters : Ετοιμάζεται άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Ευρώπης στην Ελλάδα – Η Ελλάδα θα γίνει αποικία!

Την εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην «task force» υπό τον Horst Reichenbach φαίνεται πως περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό σχέδιο για να πάρουμε την 6η δόση, σύμφωνα με δημοσίευμα - «βόμβα» του πρακτορείου Reuters! «Η επίσημη εξουσία δεν θα είναι πλέον στα χέρια τους. Οι Έλληνες πρέπει να το δεχθούν αυτό», δηλώνει μεταξύ άλλων στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται,  προσθέτοντας: «ή θα γίνει αυτό, ή δεν θα λάβουν άλλα χρήματα»!
Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης προωθούν σχέδια ώστε η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει επιφορτιστεί να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, να αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές της ΕΕ.
Η διεύρυνση αυτή των αρμοδιοτήτων θα αφορά την επιτήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Αθήνας, την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Πολλοί είναι ωστόσο στην ΕΕ –σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο-  που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την πρόταση, που κινείται στον ίδιο άξονα με την Ολλανδία που προτείνει «κηδεμονία» για τις χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια, η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα ενισχυθεί με εκατοντάδες στελέχη.
Η ομάδα εργασίας (task force), της οποίας ηγείται ο Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ, θα αποκτήσει επιπλέον εξουσίες και θα μπορούσε να έχει τον τελικό λόγο στις αποκρατικοποιήσεις για παράδειγμα. 
 Η ανατριχιαστική αυτή πρόταση, την οποία όμως απορρίπτουν ορισμένοι αξιωματούχοι ως μια νέα μορφή αποικιοκρατίας και ενδεχομένως να μην προχωρήσει λόγω ισχυρών αντιδράσεων, είναι ενδεικτική των εντεινόμενων πιέσεων για αυστηρότερη επιτήρηση της Αθήνας, και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν τη Ελλάδα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Το μέγεθος της παρέμβασης είναι χωρίς προηγούμενο φέρεται να δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο. «Αν υπήρχε ένα ιστορικό υπεύθυνης διαχείρισης, όπως στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».
Αλλοι αξιωματούχοι, που αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πρόταση για μεγαλύτερη εποπτεία της Ελλάδας, είπαν ότι υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για την επιβολή αυστηρότερης επιτήρηση στην Αθήνα.
Μια άλλη πηγή είπε ότι έχει εκφραστεί η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σώμα που θα αναλάβει μέρος της δουλειάς των επιθεωρητών της τρόικας.
«Χρειάζεσαι κάποιον που να μιλάει ελληνικά αλλά που δεν είναι με το μέρος των Ελλήνων» είπε η πηγή, σύμφωνα πάντα με το Reuters. «Οι εξουσίες τους θα συνδέονταν με τους όρους του δανείου. Η παρουσίαση (της ιδέας) θα πρέπει να γίνει με προσοχή - να παρουσιαστεί τεχνική βοήθεια ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να τους ποδοπατήσεις όλους» φέρεται να δηλώνει.
Μια τέτοια εξόφθαλμη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Κομισιόν, η οποία επιθυμεί μεν να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά θέτει την εφαρμογή τους εκτός των αρμοδιοτήτων της.
Η ιδέα αυτή απηχεί επίσης την πρόταση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο στην είσπραξη των φόρων και στις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η ιδέα θα αντιμετωπίσει εντονότατη αντίσταση από την Αθήνα, το Δουβλίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα καθιστούσε την πρόταση ανεφάρμοστη, καθώς προϋποθέτει την συναίνεσή τους.
Το Reuters παρατηρεί τέλος ότι ο ίδιο αξιωματούχος σχολιάζει: «Η παραχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα δράσης είναι μια ιδέα που υπήρχε γενικά. Αλλά οι Έλληνες δεν θα το δεχόντουσαν ποτέ και ούτε θα έπρεπε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: