25/8/11

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Μεσολογγίου!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Μεσολογγίου ύστερα από την υποβολή σχετικού αιτήματος  της δημοτικής αρχής προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς, που μαίνεται στις  περιοχές του Άγιου Θωμά και του Ευηνοχωρίου! Ήδη έχει δοθεί εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός «Χίλια Σπίτια» οι κάτοικοι του οποίου μεταφέρονται στο δημοτικό στάδιο Μεσολογγίου. Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να σώσουν το ιστορικό μοναστήρι του Άη-Συμιού. Πληροφορίες θέλουν τελικά το μοναστήρι  να έχει γλυτώσει , αλλά να κάηκε το μοναδικό πευκόδασος που το περιτριγυρίζει, καθώς  και τα αιωνόβια  πλατάνια που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του. Γλύτωσε επίσης και ο  αρχαιολογικός χώρος της Καλυδώνας, αλλά κάηκε όλος ο περιβάλλον χώρος. Ο απολογισμός μέχρι τώρα θέλει  καμμένα εκατοντάδες στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης, χιλιάδες ελαιόδεντρα  και  άγνωστο αριθμό σπιτιών. Κλειστή παραμένει  η Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Ευηνοχωρίου, από όπου και είχε ξεκινήσει αρχικά η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία λόγω του δυνατού αέρα πολύ γρήγορα πήρε τεράστιες διαστάσεις.
 Συνεχίζει να καίγεται το Ξηρόμερο!
Σε εξέλιξη είναι ακόμα η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση στον Στάνο Αμφιλοχίας.  Η τροχαία έχει διακόψει  την κυκλοφορία των οχημάτων στο 15ο χλμ της εθνικής οδού Αμφιλοχίας Βόνιτσας.  Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον μεταξύ των χωριών Σπάρτου και Στάνου, ενώ την κατάσβεσή της δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι κατά τόπους φθάνουν και τα 7 μποφόρ. Στο μεταξύ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η άλλη μεγάλη φωτιά στις Φυτείες Ξηρομέρου με συνεχείς όμως αναζωπυρώσεις στο Λιγοβίτσι, στην Μπαμπίνη, στην  Σκουρτού,  και στον Μαχαιρά να καταστρέφουν το μοναδικό Βελανιδόδασος Ξηρομέρου.
Θα αναζητηθούν άραγε ευθύνες;
Τρεις μέρες τώρα ο νομός καίγεται από άκρη σε άκρη. Τρεις μέρες τώρα η Αιτωλοακαρνανία είναι στο έλεος των εμπρηστών. Τρεις μέρες τώρα το Φυσικό Περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας έχει υποστεί  ανυπολόγιστη καταστροφή! Χώρια οι καταστροφές  που αφορούν ανθρώπινες περιουσίες : μεγάλες οι πληγές της γεωργίας και της κτηνοτροφίες, άγνωστος ο αριθμός των καμένων σπιτιών! Ευτυχώς που δεν είχαμε και ανθρώπινα θύματα! Και  η μόνη ελπίδα για να σταματήσει η Καταστροφή είναι να κοπάσουν οι ανέμοι και να αλλάξει ο καιρός! Ο κακός μας ο καιρός! ... με αυτήν την  Κεντρική και  Περιφερική Διοίκηση που έχουμε, πάντα θα φταίει ο ... "κακός μας ο καιρός"!...

Δεν υπάρχουν σχόλια: