3/7/11

H «κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά» λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ!

Για περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ακόμη ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να εφαρμοστεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
«Η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί εξαιρετικά»,
δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στην αποδοχή της βοήθειας από την Αθήνα, και προανήγγειλε την άφιξη ομάδων με ειδικούς από την Ευρωζώνη.


O ίδιος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα επωφελήθηκε επί χρόνια από την Ευρωζώνη αλλά «με δική της ευθύνη, κάποια πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου», λέγοντας πως για να αποκατασταθεί η τάξη «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως χρειάζεται μία συλλογική απάντηση». Συγκεκριμένα, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η ελληνική κρίση «είναι στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν εσφαλμένων χειρισμών της Αθήνας», λέγοντας πως μεταξύ 1999-2010 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 106,6% «χωρίς ανάλογη οικονομική ανάπτυξη».Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την πρότασή του για μια λύση στο πρότυπο της «Treuhand», που ανέλαβε πριν από 20 χρόνια την διαχείριση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας.Επισήμανε επίσης πως, καθώς οι ελληνικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί «δεν λειτουργούν πλήρως», η Αθήνα έχει δηλώσει διατεθειμένη να δεχθεί «σχετική τεχνογνωσία με αποστολή εμπειρογνωμόνων» από όλη την Ευρωζώνη. «Δεν μπορεί να προσβάλει κανείς τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσει» ανέφερε ο Γιούνκερ.
Η συνέντευξη του κ. Γιούνκερ δημοσιεύεται μια μέρα μετά την συμφωνία των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup να εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας. «Το παρόν πακέτο μέτρων, για το οποίο η Αθήνα συμφώνησε, θα λύσει το ελληνικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ όμως επανέλαβε ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα «δεν ήταν πλήρως λειτουργικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: