30/3/11

Αγριες συμπλοκές στην Κερατέα...

Πόλεμος άνευ προηγουμένου ξέσπασε χθες στην Κερατέα! Με βόμβες μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα που «έπνιξαν» ολόκληρη την περιοχή! Την ένταση  πυροδότησε το απόγευμα η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων να στείλει με ισχυρή αστυνομική συνοδεία μηχανήματα για να ανοίξει τη λεωφόρο Λαυρίου από τα μπάζα που έριξαν από προχθές κάτοικοι με φορτηγά.
Με τα ΜΑΤ συγκρούονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ εκατοντάδες κάτοικοι της Κερατέας, που διαμαρτύρονται για τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων
Με τα ΜΑΤ συγκρούονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ εκατοντάδες κάτοικοι της Κερατέας, που διαμαρτύρονται για τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Εκατοντάδες άτομα συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν στην Κερατέα καλώντας όλους τους κατοίκους να πάρουν μέρος στη μάχη.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, διεμήνυε από τη Βουλή ότι ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμάτων θα υλοποιηθεί, επισημαίνοντας ότι ισχύει στο ακέραιο ο σχεδιασμός για την Κερατέα.
Αποφασισμένοι να συγκρουστούν ανοικτά με τα ΜΑΤ και για όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση των οχημάτων, δηλώνουν οι κάτοικοι της Κερατέας
Αποφασισμένοι να συγκρουστούν ανοικτά με τα ΜΑΤ και για όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση των οχημάτων, δηλώνουν οι κάτοικοι της Κερατέας.
Η χθεσινή μέρα φάνηκε από το πρωί, αφού πριν ακόμα χαράξει άρχισαν τα παρατράγουδα. Γύρω στις 5.30, άγνωστοι έκαψαν με μολότοφ έναν εκσκαφέα στο Μαρκόπουλο, ύστερα από πληροφορίες ότι είχε σταλεί εκεί από τη Νομαρχία για να απομακρύνει τα μπάζα από τη λεωφόρο Λαυρίου.
Νωρίτερα, άλλα φορτηγά έριξαν μπάζα σε όλους τους δρόμους απ' όπου θα μπορούσαν να περάσουν μεγάλα οχήματα με προορισμό το Οβριόκαστρο, με αποτέλεσμα εκτός από τη Λαυρίου, να διακοπεί η κυκλοφορία και στον παράδρομο, αλλά και στην επαρχιακή οδό Αναβύσσου - Κερατέας. Ετσι η κίνηση προς Λαύριο γινόταν μόνο από την παραλιακή λεωφόρο.
Τα πράγματα αγρίεψαν μετά το μεσημέρι, όταν έγινε η προσπάθεια να ανοίξουν οι δρόμοι. Οι κάτοικοι καλούνταν ακόμα και με μεγάφωνα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, που συγκρούστηκε μέχρι το βράδυ με τις αστυνομικές δυνάμεις, στους δρόμους και στα γύρω χωράφια.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, αλλά και κάτοικοι της Κερατέας, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις.
Τα μπάζα στη λεωφόρο Λαυρίου απομακρύνθηκαν με την υποστήριξη της αστυνομίας, αλλά ο δρόμος παρέμενε κλειστός από εκατοντάδες κατοίκους που δεν υποχωρούσαν και δήλωναν αποφασισμένοι να συγκρουστούν ακόμα πιο σκληρά για να μη γίνει ο ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του δημάρχου Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντή σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο οποίος είπε ότι τόσο αυτός όσο και οι αντιδήμαρχοι δέχονται απειλές ότι θα τους κάψουν τα σπίτια, αν τολμούσαν να ανοίξουν τους δρόμους.
Ανυποχώρητη η κυβέρνηση:
Διαβεβαίωση Ραγκούση για υλοποίηση του έργου!
Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι θα υλοποιηθεί το έργο στην Κερατέα, το οποίο περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Τόνισε επίσης ότι τα τεύχη δημοπράτησης του έργου θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα και ότι έχει αποκλειστεί η τεχνολογία καύσης στερεών αποβλήτων. Στην επερώτηση που κατέθεσε ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εξετάζει την αξιοποίηση πανάκριβων τεχνολογιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι ευνοεί οικονομικά συμφέροντα, ενώ σημείωνε ότι τα έργα στην Κερατέα και στο Γραμματικό δεν αξιοποιούν «πράσινες» τεχνολογίες. Ο κ. Γ. Ραγκούσης υπογράμμισε στην απάντησή του ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με διαφάνεια και ότι οι ισχυρισμοί περί ακριβών τεχνολογιών είναι «άνευ» νοήματος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση προτάσσει την επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και την άμεση δημοπράτηση των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Κερατέα, στο Γραμματικό και στη Φυλή που θα καλύπτουν το 65% των παραγόμενων απορριμμάτων. Σημείωσε επίσης ότι σήμερα πάνω από το 80% των απορριμμάτων οδηγείται προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, επιβαρύνοντας μονόπλευρα εκατομμύρια κατοίκους της Δυτικής Αττικής και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το 2014 να οδηγείται σε ταφή μόνο το 25% των απορριμμάτων της Αττικής.
****************************
Αναδημοσίευση από εδώ:  Αγριες συμπλοκές στην Κερατέα.

********************************
Σχόλιο: Η λύση που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση- κατ'εντολή των Μεγαλοεργολάβων- γαι το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι παρωχημένη και σίγουρα αντιπεριβαλλοντική! Μόνο η  πλήρη εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης σε συνδοιασμό με την καύση για την παραγωγή ενέργειας είναι η πραγματική και σίγουρα οικολογική μέθοδος διαχείρισης  των σκουπιδιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: