11/8/10

Όταν χτίζαμε πυραμίδες...

Αν ζούσαμε στην αρχαία Αίγυπτο, - η μεγάλη πλειοψηφία από εμάς- θα ήμασταν δούλοι και θα δουλεύαμε για να χτίσουμε τις Πυραμίδες, με το φόβο του μαστιγίου και με αμοιβή στην  κυριολεξία  ένα πιάτο φακές!
Κάποιοι λίγοι θα ανήκαν στο Ιερατείο και θα είχαν πείσει εμάς τους υπόλοιπους πως "ο κόσμος μας έτσι είναι φτιαγμένος και δεν αλλάζει".
Και βέβαια θα υπήρχαν και κάποιοι ανάμεσά μας -  πολύ λίγοι και μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, που θα οραματίζονταν έναν διαφορετικό κόσμο! Αλλά οι απόψεις τους δεν θα μπορούσαν να βρουν μαζική απήχηση στον Λαό μας, καθώς έρχονταν σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη: "Ο κόσμος μας έτσι ήταν φτιαγμένος από την γέννησή του - εμείς ήμασταν δούλοι από  γεννησιμιού μας, ταγμένοι να υπηρετούμε  τον Θεό-Φαραώ!"...
Φανταστείτε να είχαμε μείνει προσκολλημένοι σε αυτήν την άποψη, και να συνεχίζαμε να πιστεύουμε ότι ο κόσμος δεν αλλάζει- και ότι εμείς δεν έχουμε την δύναμη να τον αλλάξουμε! Θα χτίζαμε ακόμη Πυραμίδες! Και για σκεφτείτε και λίγο ποια ήταν  η χρηστική αξία των Πυραμίδων; Αυτό που σήμερα θεωρούμε ένα από τα θαύματα της αρχαιότητας στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά ο τάφος ενός και μόνο ηγεμόνα! Θα περνούσαμε κάμποσα χρόνια από την ζωή μας - και πολλοί από εμάς θα χάναμε και την ζωή μας - για να φτιάξουμε  έναν τάφο! Και η μαζική πλειοψηφία μας θα πίστευε πως έτσι είναι ο κόσμος φτιαγμένος, αυτή είναι η μοίρα μας και δεν αλλάζει με τίποτε!
****************
Αλήθεια σήμερα πόσοι από εμάς πιστεύουμε ότι ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει; Ας αναλογιστούμε και ας αναρωτηθούμε λοιπόν : Ποιός είναι ο σύγχρονος Φαραώ που υπηρετούμε και ποιές Πυραμίδες χτίζουμε με τον ιδρώτα και το αίμα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: