26/5/10

Παραδέχθηκε ότι πήρε λεφτά από τη Siemens ο Τάσος Μαντέλης!

Ομολόγησε ο Μαντέλης οτι πήρε μίζες από τη Siemens - Το... "αδίκημα" έχει παραγραφεί!
Μετά τον Θόδωρο Τσουκάτο, ο Τάσος Μαντέλης, υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, παραδέχτηκε επίσημα ότι πήρε "χορηγία" από τη γερμανική εταιρεία «SIEMENS». Το κατέθεσε ανερυθρίαστα και με εξοργιστικό κυνισμό στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής! Με το που θα τελειώσει την κατάθεση του ο πρωην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη , θα φύγει ανεμπόδιστα και ως "κύριος" για το Αζερμπαιτζάν όπου και ζει πλέον μόνιμα, καθώς με βάση το νόμο "περί ευθύνης υπουργών" δεν αντιμετωπίζει καμία ευθύνη αφού όλα τα αδικήματα του, έχουν παραγραφεί !
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τάσος Μαντέλης φέρεται να είπε στην επιτροπή οτι πήρε χρήματα από τη Siemens και πρόσθεσε οτι στην Ελλάδα δόθηκαν συνολικά μίζες 10 εκατομμυρίων ευρώ!
Με άλλα λόγια, ο κ. Μαντέλης παραδέχθηκε οτι όταν ήταν υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Σημίτη, η Siemens κατέθεσε σε λογαριασμό στην Ελβετία...200.000 μάρκα για να τον ενισχύσει προεκλογικά όπως υποστηρίζει.
Ο κ. Μαντέλης ως υπουργός Μεταφορών είχε υπογράψει από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, εκατομμυρίων ευρώ για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997.
Ζήτησε λοιπόν από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.
Τότε, έγινε και η πρώτη κατάθεση από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα. Αγνοείται επίσης η τύχη άλλων 250.000 ευρώ.
Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.
Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό ROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.
'Οπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί το αδίκημα έχει παραγραφεί και η ομολογία του κ. Μαντέλη είναι εκ του ασφαλούς αφού δεν πολιτεύεται πια και δεν πρόκειται να τιμωρηθεί.
Ποιοί πήραν τα υπόλοιπα εκατομμύρια ευρώ;
Καταθέτοντας στη εξεταστική επιτροπή ο κ. Μαντέλης φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η Siemens έδωσε από τα μαύρα ταμεία 10 εκατ. ευρώ σε μίζες στην Ελλάδα και προέτρεψε την Εξεταστική Επιτροπή να αναζητήσει τον πληροφοριοδότη, ο οποίος στις 18 Ιουνίου 2008 διέρρευσε σε δύο δημοσιογράφους ότι «ο Μαντέλης πήρε 10 εκατομμύρια μάρκα».
Υπενθυμίζεται οτι εκτός από τον κ. Μαντέλη και ο κ. Θ.Τσουκάτος είχε παραδεχθεί οτι πήρε χρήματα από τη Siemens αλλά όπως είχε καταθέσει αυτά είχαν μπει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Τον "έδωσε" ο ...κουμπάρος του!
Νωρίτερα ο κουμπάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, κ. Tσουγκράνης είπε : "Ναι, ο Τάσος Μαντέλης χρησιμοποίησε τον τραπεζικό μου λογαριασμό στην Ελβετία για δικές του υποθέσεις".
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η ομολογία έγινε για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Τσουγκράνης όταν ρωτήθηκε για την κατάθεση των 200.000 γερμανικών μάρκων είπε οτι ο κ. Μαντέλης του αποκάλυψε ότι ήταν χορηγία της Siemens, αλλά για τα υπόλοιπα χρήματα που έμπαιναν στον λογαρισμό δεν γνώριζε την ταυτότητή τους.
'Οπως είπε, το καλοκαίρι του 1998 τον επισκέφθηκε ο Τάσος Μαντέλης και του είπε: "Ερχονται εκλογές και έχω φίλους που θέλουν να με βοηθήσουν". Στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσουγκράνη έγινε κατάθεση 200.000 γερμανικών μάρκων στον λογαριασμό που ανοίχτηκε στην Canadian Imperial Bank στη Γενεύη με τον κωδικό Roccos. Για τα υπόλοιπα 250.000 μάρκα του είπε πως δεν γνώριζε από ποιον μπήκαν στο λογαριασμό. «Υποψιάζομαι όμως ότι πρόκειται για την ίδια πηγή», φέρεται να είπε ο κ. Τσουγκράνης. Δήλωσε επίσης πως και ο ίδιος, μέσω αυτού του λογαριασμού, έστειλε ορισμένα ποσά για τα δίδακτρα του παιδιού του Τ. Μαντέλη στο πανεπιστήμιο Columbia των Η.Π.Α..

Η πορεία του Τάσου Μαντέλη χέρι-χέρι με τη Siemens!
Η σταδιοδρομία του Τασου Μαντέλη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν «υπάλληλος» της Siemens, από τη δεκαετία του ΄80, ενώ ταυτόχρονα ήταν και έμπιστος του Κ. Σημίτη, που άργησε πολύ να πάρει μυρωδιά, όπως αποδεικνύεται, ποιο «λουλούδι» εμπιστευόταν. Και αυτό δεν είναι υπέρ του (να μην ξεχνάμε και τον Θ. Τσουκάτο που και αυτός είναι αναμεμειγμένος στο ίδιο σκάνδαλο), έστω και αν όταν προφανώς το κατάλαβε περί το 2000, τον έκανε πέρα.
Ο Τ. Μαντέλης λοιπόν, ο οποίος είναι δικηγόρος και κατάγεται από την Κεφαλλονιά, εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981, μετά από καραμπόλες και ενώ είχε πάρει ελάχιστες ψήφους, σε σύγκριση με τον Αντώνη Τρίτση. Φαίνεται ότι με τη Siemens ήλθε σε επαφή κατά τη θητεία του ως πρόεδρος του ΟΤΕ από το 1985 ως το 1988, όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο φοβερός Τόμπρας που αναμείχθηκε σε υποκλοπές και παρακολουθήσεις. Αλλά ενώ τον Τόμπρα τον έφαγε η συγκεκριμένη υπόθεση, ο Τ. Μαντέλης απλά μεταπήδησε στην προεδρία των ΕΛΤΑ την περίοδο 1988-89.
Από το 1993 αρχίζει και τυπικά η στενή συνεργασία του με τον Κ. Σημίτη. Γίνεται Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας με υπουργό τον Κ. Σημίτη. Όταν ο Κ. Σημίτης ανέλαβε πρωθυπουργός το 1996 όρισε τον Μαντέλη Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τις εκλογές του ιδίου χρόνου, που εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας, πάλι ελέω Σημίτη, τοποθετήθηκε υφυπουργός Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Το 1997, Σεπτέμβριο μήνα, τοποθετήθηκε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, αντικαθιστώντας τον Χ. Καστανίδη, οπότε άρχισε (πάλι;) το «ταγκό» με τη Siemens. Το 2000, εκλέχτηκε πάλι βουλευτής στη Β΄Αθήνας, αλλά φαίνεται ότι ο Κ. Σημίτης είχε πια αντιληφθεί περί τίνος επρόκειτο και δεν του έδωσε θέση στο υπουργικό σχήμα. Το πολιτικό σύστημα τον εξέβρασε οριστικά στις εκλογές του 2004.
Αζερμπαϊτζάν Connection...
Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004, ο Τάσος Μαντέλης προσελήφθη από την εταιρεία European Profile, συμφερόντων Δημήτρη Μπακόλα, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Με άριστες σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας και με επαφές με τις κυβερνήσεις των πρώην άμεσων δορυφόρων της Μόσχας, ο Δημήτρης Μπακόλας έστειλε τον Τάσο Μαντέλη κατ’ αρχήν στο Ουζμπεκιστάν, προκειμένου να συμβάλει στην αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του Κοινοβουλίου της χώρας (;). Στη συνέχεια, ο Τάσος Μαντέλης μετοίκησε στο Αζερμπαϊτζάν, πάντα ως στέλεχος της ίδιας εταιρείας.
***********
ΥΓ)..Λίγες ώρες πριν την προκλητική «κατάθεση» Μαντέλη στην Βουλή ένα τραγικό περιστατικό στα κρατητήρια του Τμήματος Ασφαλείας Πολίχνης Θεσσαλονίκης ήρθε να επιβεβαιβεώσει το βαθύ χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους Πολιτικούς και στον Λαό αυτής της Χώρας: Ένας 30χρονος κρατούμενος αυτοκτόνησε, χρησιμοποιώντας ως βρόγχο, τη ζώνη του παντελονιού του. Είχε συλληφθεί νωρίτερα , καθώς είχε προσπαθήσει να αρπάξει τσάντα πεζής γυναίκας. Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να κλέψει καθώς ήταν μήνες άνεργος και πεινασμένος! Την ίδια ώρα που ο αυτόχειρας κηδευόταν, ο τέως Υπουργός της Κυβέρνησης Σημίτη, επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για το Αζερμπαϊτζάν, και μάλιστα πρώτη θέση!!! Ο συμβολισμός προφανής , τα συμπεράσματα δικά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: