17/1/10

Σποροφύτευση βελανιδιών Βασιλικής Δρυός στην Πεντέλη.

Πρωτοβουλίες που αξίζουν ... Δράσεις που πρέπει να βρουν μιμητές παντού!

Την Κυριακή 20-12-2009, πραγματοποιήθηκε σποροφύτευση βελανιδιών σε πλαγιές του Πεντελικού. 80 κιλά βελανιδιών Βασιλικής Δρυός βρήκαν τη θέση τους σε καμένες πλαγιές...

Τα βελανίδια ήταν ευγενική προσφορά του Δημάρχου Κέας κ.Νίκου Δεμέναγα. Με την Eθελοντική Oμάδα Πεντέλη SOS, συμμετείχαν εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μέσω διαδικτύου, και το Δίκτυο Εθελοντικής Δενδροφύτευσης Αττικής.
Η σποροφύτευση έγινε στις πλαγιές πάνω από τη θέση Κρύα Βρύση, ανατολικά και δυτικά της ρεματιάς των Αγίων Ασωμάτων και στη δράση συμμετείχαν συνολικά 14 εθελοντές. Με μικρά σκαλιστήρια ή ειδικό σουβλί, ανοίγονταν τρύπες βάθους 10-15 εκατοστών, και σε κάθε τρύπα τοποθετούνταν 2-3 βελανίδια. Η διαδικασία επαναλαμβανόνταν ανά 5-10 μέτρα, με κατεύθυνση από χαμηλότερα προς ψηλότερα σημεία. Το χώμα λόγω των βροχών ήταν πολύ μαλακό, με αυξημένη υγρασία, και το σκάψιμο ήταν πολύ εύκολο. Στη συνέχεια κάποιοι εθελοντές σποροφύτευσαν και στη θέση Μαυρηνώρα. Μέρος της ποσότητας φυτεύτηκε από την ομάδα Δασαμάρι SOS , σε παράλληλη δράση την ίδια ημέρα σε περιοχές της Νταού Πεντέλης, Διώνης,Δασαμαρίου. Όπως μας πληροφόρησε φίλος της ομάδας,το Δασαρχείο Πεντέλης έχει δώσει άδεια για ελεύθερη φύτευση βελανιδιών στο βουνό για τα επόμενα δύο χρόνια με αφορμή την αίτηση μίας ομάδας Γάλλων που είχαν ζητήσει ακριβώς αυτό. Θα αναζητήσουμε προσεχώς τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ανακτήθηκε από : http://www.pentelisos.org/

ΜΑΚΑΡΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: